HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.11.16. 00:29 magyarvidék

A boraink fele kikerüli az adózást

 A Magyarországon forgalomba hozott borok negyvenöt százaléka kerüli ki az adózást, a tényleges feketekereskedelem aránya azonban ennél lényegesen magasabb, miután az évente megtermelt szőlő jelentős része már a hegyközségi nyilvántartásokba sem kerül be. Az idén az átlagosnál várhatóan kevesebb bor kerül a pincékbe. A minisztérium a hazánkba érkező külföldi borok nagy mennyisége miatt elrendelte az importborok kiemelt ellenőrzését.


Az átlagosnál várhatóan kevesebb bor kerül a pincékbe az idén – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának legutóbbi ülésén. A gazdálkodók 64 ezer hektárról takarították be az idei, mintegy 470 ezer tonnára rúgó termést, ebből 2,5 millió hektoliter bor készülhet. Azért fájó a kevesebb mennyiség, mert belső piacainkon 3,5-4 millió hektoliter borra van kereslet, tehát odáig jutottunk, hogy már borból sem vagyunk önellátók. 

Az idei termés minősége ugyanakkor meghaladja az átlagos szintet, a mustok cukortartalma jó.

Óriási probléma azonban, s erre éppen a Magyar Hírlap hívta fel a figyelmet, hogy az első fél évben több mint ötszázezer hektoliter olasz bor lépte át a magyar határt, Ennek jó részét magyar termékként értékesítenék egyesek. Az olasz import rendkívüli mértékben befolyásolja főként az olcsó borok piacát, ahol erősen torzító hatású. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hazánkba érkező külföldi borok nagy mennyisége miatt éppen a napokban rendelte el az import borok kiemelt ellenőrzését. A hatóság a borok első magyarországi tárolási helyén: nagy- és kiskereskedelmi egységekben, elosztóközpontokban, hűtőházakban és előállító létesítményekben ellenőrzi, hogy a borok megfelelnek-e az élelmiszerjog előírásainak.

Varga Péter, a Varga Pincészet Kft. tulajdonosa arról tájékoztatta lapunkat, hogy a belföldön forgalomba hozott borok negyvenöt százaléka kikerüli az adózást. 

„A tényleges feketekereskedelem aránya ennél lényegesen magasabb, hiszen az évente megtermelt szőlő jelentős része már a hegyközségi nyilvántartásokba sem kerül be. Becsléseink szerint a feketekereskedelem jelenleg hatvan-hetven százalék között lehet, tehát három palack bor értékesítéséből csak egy palack járja be a hivatalos utat” – hívja fel a figyelmet Varga Péter.

Czerván György, a szakminiszté­rium államtitkára hangsúlyozta: a tárca kiemelten foglalkozik a borágazatot érintő jövedéki szabályozással, a támogatásokkal, az adózási és foglalkoztatási előírásokkal és az import térnyerésével. Az államtitkár elmondta azt is, hogy az Agrármarketing Centrum újra meghirdette a magyar borok népszerűsítésére kiírt pályázatot, amelynek segítségével a hazai borok, borászok és borkultúra kap támogatást. A Bormarketing Bizottság döntése alapján 125 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. A vissza nem térítendő utófinanszírozású támogatás mértéke akár hetvenszázalékos is lehet. December közepéig lehet pályázni borászati gépek támogatására. Az egymilliárd forintos keretet – a tavalyihoz hasonlóan – továbbra is a közösségi pénzekből finanszírozott nemzeti támogatásból teremti elő a tárca. Ráadásul a Nemzeti Borakadémia Kft. közreműködésével elkészült harmincnégy magyar bor termékleírása, amely várhatóan segíti majd a magyar borok eddiginél kedvezőbb piacra jutását és versenyképességének növelését.

 

szsz-MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr883386211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása