HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.07.13. 03:47 magyarvidék

Négy Mancs: kormányzati lépés jöhet

Vizsgálja a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Külügyminisztérium, hogy milyen lépéseket tegyenek a hazánkat és a magyar termelőket hátrányosan érintő döntés ellenében, mely szerint az idei kölni élelmiszer-ipari szakkiállítás szervezői kitiltották a vásárról a töméses hizlalásból származó hízott májat, azok késztermékeit és egyéb párhuzamos termékeket – tudta meg lapunk. A militáns állatvédő szervezet, a Négy Mancs érte el, hogy ne engedjék be a kölni szakkiállításra a hungarikumot.

Továbbra sem oldotta fel a töméses hizlalásból származó hízott máj, azok késztermékei és egyéb párhuzamos termékek példátlan kitiltását az egyik híres külföldi élelmiszer-ipari szakkiállításról a Kölnmesse GmbH. Mint ahogy azt lapunk elsőként megírta: a Németországban kétévente megrendezett nemzetközi kiállítás és vásár, az ANGUA szervezője lehúzta a rolót a magyar, a francia, spanyol, belga és bolgár liba- és kacsamáj-előállítók előtt. A német eljárás és intézkedés előzménye, hogy a Négy Mancs militáns állatvédő szervezet akciókat és helyszíni botrányokat helyezett kilátásba, ha a termékek Kölnben megjelennek. A szervezők féltik a kiállítás és vásár hírnevét, és nem kívánnak konfrontálódni a Négy Manccsal.

„Törvényileg tilos a német vállalatok számára hízott májat előállítani. Ebből következően versenyhátrányt eredményez a jelen lévő német vállalatok számára a harmadik országokból származó ilyen termékek behozatala és vásárokon történő bemutatása. Állatvédő szervezetek és magánszemélyek fordultak hozzánk követeléssel. Tekintettel ezekre a részben nagyon masszív reakciókra, a Kölmesse GmbH úgy döntött, hogy törli a hízottmáj-termékeket az ANUGA terméklistájából, márpedig tilos olyan termékeket és szolgáltatásokat bemutatni, amelyek az árulistában nem szerepelnek. A Kölnmesse követelheti azon termékek megsemmisítését, amelyek nem felelnek meg az árulistának, vagy a kiállítás üzemeltetésének jelentős megzavarását, vagy a kiállítók és a látogatók biztonságának veszélyeztetését okozhatják” – áll a német szervező cég lapunk birtokába jutott levelében. Hangsúlyozzák: céljuk, hogy elkerüljék a hízott májat kiállító vállalatok kiállítási standjaik közvetlen környezetében várható akciókat, s biztosítsák a kiállítás zavarmentes lebonyolítását. „Semmilyen más lehetőséget nem látunk arra, hogy a vásár lebonyolításának várható megzavarását másmilyen módon háríthassuk el. Úgy ítéljük meg, hogy fennáll a negatív bemutatás veszélye abban az esetben, ha az ANUGA összefüggésbe hozható a hízottmáj-termékek termelésével és bemutatásával. Nem a vállalatok részvételét tiltjuk, hanem csupán a hízottmáj-termékek bemutatása a nem kívánatos” – írja a Kölmesse GmbH.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke lapunknak korábban azt nyilatkozta, hogy a tiltás diszkriminatív, és egyáltalán nem felel meg az Európai Unió jogrendjének, irányelveinek, sérti Magyarországnak mint a világ legnagyobb libamáj-előállító országának gazdasági érdekeit és gasztronómiai értékeit. Hangsúlyozta: hosszú távú következményei lehetnek a kitiltásnak, amely ellen határozott és egységes fellépés szükséges. Éppen ezért levelet írtak Matolcsy György, Fazekas Sándor és Martonyi János minisztereknek, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket. Ebben arra kérték a minisztériumokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az érintett országok társminisztériumaival, s együtt tegyék meg a szükséges jogi lépéseket.

A Magyar Hírlap az ügyben a szóban forgó magyar tárcákat is megkereste, ahol kérdéseinkre úgy reagáltak, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a Külügyminisztériummal és a nagykövetséggel közösen vizsgálja, hogy milyen lépéseket tegyenek a tiltással és a döntéssel szemben.

A Négy Mancs nem először ugrik neki a magyar liba- és kacsatartóknak. Korábban hatvan libatelepet ellenőriztek Lengyelországban és Magyarországon, hogy a tolltépést kontrollálják. Akkor közleményben úgy reagáltak, hogy a nyár folyamán folytatni fogják az előre nem bejelentett ellenőrzéseket, és minden libatartót, aki élve tépést folytat, számon fognak kérni. „Ennek érdekében a Négy Mancs akár távirányított repülőmodellt is alkalmaz, hogy felfedje az élve tépések rejtett eseteit” – hívta fel a figyelmet az állatvédő szervezet.

Szakemberek szerint óriási anyagi és erkölcsi károkat okoznak az ilyen meggondolatlan, s tényeket nélkülöző állítások, akciók.

Szarvas Szilveszter-MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr403062308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása