HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2012.02.04. 03:24 magyarvidék

Az új nemzeti alaptanterv helyrerakja a közoktatás legsúlyosabb hibáját

 Hétfőn közzéteszik a nemzeti alaptanterv szakmai tervezetét, és egy hónapon át folytatnak róla társadalmi vitát – jelentette be Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára pénteken Debrecenben. Az államtitkár sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a közoktatás egyik legsúlyosabb hibája, hogy nem tisztázott pontosan, mit kell tanítani az iskolákban, nincsenek kötelezően előírt tartalmak és ezen nagyon gyorsan változtatni kell.

A tartalmi szabályozással kapcsolatban az államtitkár kifejtette: az előző oktatási irányítás azt „fellazította", majdnem „eltüntette". Jelenleg nincsenek kötelezően előírt tartalmak, amelyeket tanítani kellene – mondta, hozzáfűzve, hogy ezen fog változtatni az új nemzeti alaptanterv. A dokumentum szakmai tervezete hétfőtől elérhető az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján.

Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére elmondta: a nemzeti alaptanterv részletei az egy hónapos társadalmi vita lezárultával ismerhetők meg, de a dokumentumban a nevelési intézkedések mindenképpen nagyobb hangsúlyt kapnak. Az államtitkár országjáró körútján érkezett Debrecenbe, ahol pedagógusokkal és az oktatásban dolgozó szakemberekkel találkozott.

Hoffmann Rózsa a mintegy száz vendégnek tartott előadásában a köznevelési rendszer átalakításának céljairól, mikéntjéről és a közoktatás legfontosabb változásairól, valamint a felsőoktatásról is beszélt. Előadásából kiemelte, hogy az államnak egyértelműen felelősséget kell vállalnia a közoktatás irányításában, fenntartásában, ellenőrzésében. „A nevelés az elsődleges és mindent átfogó feladata a köznevelési rendszernek. Minden pedagógus munkájában, a mindennapokban jelen kell lennie egy olyan értékrenden alapuló nevelésnek, amelyet az alaptörvényünk és a Nemzeti Együttműködés Programja meghatároz" – foglalta össze az államtitkár.

A felsőoktatásra kitérve közölte: a hallgatói szerződés intézményének bevezetése és a keretszámok kialakítása a társadalom érdekét szolgálják, „hogy legyen hazánkban ápoló, mérnök, orvos." A hallgatói szerződés egyben nagyobb felelősségvállalást is követel meg a hallgatóktól – jegyezte meg. Hoffmann Rózsa rámutatott, hogy a kormány igyekszik a műszaki és természettudományos területek felé terelni a hallgatókat.

 MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr504062318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása