HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.11.25. 00:46 magyarvidék

Befejeződtek az őszi betakarítási és vetési munkák

 Igen jók a 2011-es terméshozamok, a termények piaci ára is magasan stabilizálódott; csak a jelenlegi szárazság adhat okot az aggodalomra, de bízunk az őszi-téli csapadékban – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az őszi betakarítási és vetési munkákról tartott sajtótájékoztatón csütörtökön. Az államtitkár hozzátette: az idei száraz ősz kedvezett a betakarításnak, de nehezítette a vetést.

 

 

Idén az előző években megszokottnál korábban befejeződtek az őszi mezőgazdasági munkák a száraz és meleg őszi időjárás miatt. A napraforgó aratása 573,9 ezer hektáron befejeződött. Az országos termésátlag 2.415 kg/ha, a betakarított termés mennyisége közel 1.4 millió tonna. 

Kukoricából 15 százalékkal több termett az idén, mint 2010-ben. A gazdák 8,06 millió tonna kukoricát szállíthattak a magtárakba. Az országos termésátlag 6.625 kg/ha, amely 2%-al több a tavalyi hozamnál.

Vancsura József, Czerván György (fotó: Árvai Károly)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóját ezer hektárral több területről - 38,5 ezer hektárról takarítottak be, mint tavaly, A termésátlag országosan 2.357 kg/ha, a magtárakba került termés mennyisége 90,9 ezer tonna, ami 7%-kal nagyobb a tavalyinál. 

Burgonyából 529 ezer tonna termett 2011-ben Magyarországon. A kedvező időjárásnak köszönhetően az idei termésátlag hektáronként 6 tonnával több volt, mint tavaly, amikor 20,4 t/ha hozam mellett 488 ezer tonnát raktározhattak el a gazdák.

A cukorrépa betakarítása még nem fejeződött be. 2011 tavaszán 15 ezer hektáron vetettek cukorrépát, amelyből mintegy 1500 hektáros területről várható további termés 52,6 t/ha-os átlaggal. A répa cukortartalma 17,7-18,9 között változik, ami igen magasnak számít.

A betakarítás ideje alatt nagyobb fennakadás nem volt, a vetést viszont jelentősen nehezítette a csapadék hiánya. Czerván György a sajtótájékoztatón elmondta, a vízhiány leginkább a káposztarepcét érintette: 272 ezer hektáron vetettek repcét - amely 34,7 ezer hektárral több a tavalyi területnél -, ennek körülbelül 40 %-a kelt ki, de a várható kár enyhíthető, ha a gazdák mással vetik be ezeket a területeket tavasszal.

Czerván György (fotó: Árvai Károly)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őszi búzát mintegy 1,1 millió hektáron, őszi árpát 177 ezer hektáron vetettek, mind a két növénynél nagyobb területen, mint tavaly. A szárazság miatt ezeknél a kultúráknál is lassú és vontatott a kelés, jelentős csapadék kellene a további fejlődésükhöz.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, hogy jövő héten szavaz az Országgyűlés a mezőgazdasági kárenyhítésről szóló törvényről, melyet minden párt támogat. A jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, önfenntartó és öngondoskodásra ösztönző rendszer célja, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termelést érintő időjárási eredetű kockázatokat megossza a termékpálya szereplői között. A rendszer a gazdálkodók jóval szélesebb körének nyújt fedezetet a kárára, mint korábban.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóiroda)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr313409829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása