HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.10.29. 04:26 magyarvidék

Hetven oltványt ültettek el az őshonos fajtából

 Újraéled az egykor szebb napokat látott Budai borvidék, 2015-ben pedig már bor is készülhet az első tőkék terméséből. Első lépésként hetven kadarkaoltványt ültettek el az egykori Jókai-birtokon a Kadarka Kör tagjai.

Mintegy hetven gyökeres kadarkaoltványt ültettek el tegnap az egykori Jókai-birtok kertjében, amely ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. A szőlőtelepítés célja, hogy újra meghonosítsák Budapest egykor legendás, a nemzetközi kereskedelemben is kitüntetett szerepet játszó vörösbora, a Budai Vörös „alapanyagát”, amelynek a filoxérajárvány pusztítása előtt a Tokajiéval vetekedő híre volt Európában. A Kadarka Kör tagjai az ország számos pontján élő szőlősgazdákkal összefogva alakítják ki a Jókai-birtokon kadarkáink kertjét. A kezdeményezés azonban a hetven tőkénél nem áll meg, tavaszra újabb százhúsz oltványt ültetnek el a kertben, később pedig tovább terjeszkedve, az egykori budai szőlőskertekbe is visszatelepítik az őshonos fajtát. A kertet az oltványokat adományozó szőlősgazdák és a Kadarka Kör tagjai együtt gondozzák majd. 

Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca államtitkára az ünnepélyes telepítés alkalmából elmondta: a most elültetett oltványok várhatóan 2015-ben hoznak majd termést. „A hazánkban őshonos, egyedi ízéről ismert szőlőfajta vezérhajója lehet a hazai boroknak, Budapestnek egyben a szimbólumává válhat. A gasztrokultúra pedig újra felfedezheti magának a budai vörösbort” – közölte az államtitkár. Kovács Antal sommelier lapunknak korábban rámutatott: a nemzetközi fajták helyett sokkal inkább a hazaiakra kíváncsiak a külföldiek – így például a kadarkára. A nemzetközi kiállításokon pedig elsősorban olyan borokkal lehetnénk sikeresek, amelyek csak hazánk borvidékeire jellemzők.

Köpöncei Csilla-MH

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr1003337402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása