HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.10.28. 02:06 magyarvidék

A tájékoztató média etikájáról és hitelességéről

 A KDNP Balatonfüredi Szervezete a Barankovics István Alapítvány támogatásával felkérte Pálffy Istvánt, a KDNP országgyűlési képviselőjét a média etikája és hitelessége témájában tartandó előadásra – konzultációra.

 

Az előadásra 2011. szeptember 29-én került sor a Balatonfüredi Református Egyházközség gyülekezeti termében.
Képviselő úr a média fő feladatait ismertette, mely szerint: a hírek összegyűjtése, értelmezése és összerakása a társadalom számára. A közszolgáltatással szemben kialakult egy elvárás, azaz tudjuk, hogy mit várunk.
A fő elvárás a hitelesség!
A televízió adjon egy megfelelő kitekintést a világra.
A médiafogyasztó a megtapasztalt valóságot kívánja viszontlátni és hallani a TV-ben és a rádióban.
Az olvasó – néző válogatásos figyelést alkalmaz. A tapasztalatok szerint, ha egy médiumot háromszor hazugságon kapnak, akkor a fogyasztó többet már nem hisz a forrásnak.
A hallgatóságban felmerült a kérdés, hogy a pl. 30 éve ugyanazt az újságot olvasó, megkövesedett szemléletű fogyasztó megkérdőjelezi-e a kapott információk hitelességét?
A kereskedelmi alapon működő média előretörésével (bulvár újságok, TV csatornák) a profit éhség, azaz az ÉRDEK került előtérbe a hitelességgel szemben.
A kereskedelmi TV-k reklámbevételei óriásiak, ezért a korábbi médiatörvényben szereplő büntetési tételeket a botrányt okozó műsoraik költségvetésében eleve beépítették.
Az új médiatörvény már rendpárti, a kiszabható büntetés plafonja 200 millió forint. Ez már kellő visszatartó erővel bír, melynek hatása már jól érzékelhető egyes TV társaságoknál.
Az este jó hangulatú baráti beszélgetéssel zárult egy kis szeretetvendégség keretében.
 

Abonyi László, KDNP Balatonfüredi Szervezete, elnök

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr593335364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása