Hazai kézműves sörfőzdék, valamint a nagy gyártók közkedvelt és vadiúj nedűivel találkozhatnak augusztus utolsó hétvégéjén a budai Várban. A látogatóknak lehetőségük adódik a csapolásra, megtekinteni az aranyló ital elkészítésének folyamatát, valamint önfeledten táncolhatnak a macskaköves udvarokban. Karamell, meggy, gránátalma, banán és tök – a legérdekesebb ízű folyékony kenyereket minden bizonnyal érdemes kipróbálni.
Végre Magyarországra is elérkezett a sörforradalom, amelyet a budai Vár két helyszínén, az Oroszlános és a Hunyadi udvarban tekinthetnek meg a folyékony kenyér fanatikusai. Hívható gasztronómiai fesztiválnak is, hiszen számos sörkorcsolyát és egyéb finomságot is fogyaszthatnak a hagyományteremtő szándékkal útjára indított rendezvényen. Itt nem csupán néhány gyártó és főzde terméke kóstolható meg, hanem csaknem százféle hűsítő ital kortyolható a kánikulában. A fesztivál egyedülálló abból a szempontból, hogy a magyar és nemzetközi söróriások mellett a kevésbé ismert, de feltörekvő kis sörfőzdék aranysárga italai egyszerre vannak jelen. A kézműves manufaktúrák termékein kívül a cseh, német, skót, mongol és ír különlegességekbe is minden bizonnyal érdemes belehörpinteni.
Fotók: Radócz Ákos Különlegességek tárháza Amikor igazán nagyot alkotnak a mágusok A nagykövet majdnem kint maradt Sörcsapolás saját kezűleg
Számos olyan aranysárga, vörös és barna nedűvel nyílik alkalom találkozni az augusztus 28-ig tartó rendezvényen, amelyek olyannyira exkluzívak, hogy csak a sörfesztiválon kóstolhatók meg. A magyar fogyasztók korábban még nem próbálhatták ki a világos szűretlen Gösser Zwicklt, illetve a Soproni Fekete Démont karamell, meggy és gránátalma ízesítéssel. A további érdekességek közé tartozik az egyre népszerűbb szűretlen erős Keserű Méz, illetve a Gyertyános Sörfőzde banános és meggyes söre.
Több mint egy évtizede vetődött fel a söripari mágusok részéről, hogy egy nagy rendezvényen kellene bemutatni a szakma tudományának sokszínűségét és varázsát. Ez a pillanat, úgy látszik, most érkezett el, a résztvevők bemutathatják, hogy a sörfogyasztás kultúrája mennyivel jobb megítélésre érdemes, mint egyébként az kialakult néhány ember fejében – hangsúlyozta a sörfesztivál megnyitóján Benedek László, a Heineken Hungária értékesítési igazgatója. A Győrzámolyi Serfőzde tulajdonosa, Bors László is bízik abban, hogy a hazai sörkultúra szintjén egy fokkal emelni fog a rendezvény. Ők főként lágeritalokat hoztak, hiszen szerintük ez az igazi módja a sörfogyasztásnak. Elmondása szerint a sikeres főzde alapja a folyamatos fejlesztés, valamint kulcsfontosságú, hogy a termékek különlegesek legyenek. Az I. Budavári Sörfesztivál tiszteletére alkotta meg a Gyertyános Sörfőzde az Amerikában idényjelleggel fogyasztott töksört. A Kecskés István igazgató által vezetett manufaktúrához olyan egyedülálló termék fűződik, mint a meggysör, amelyet hazánkban először ők készítettek el.
A sörgasztronómia mellett a fesztiválon különböző zenei programok is helyet kapnak, sőt a Dumaszínház is képviselteti magát. Aranyosi Péter a nyitónapon taxival érkezett, de a biztonsági őrök nem engedték be. Ekkor az ismert stand-up comedys előadó arra hivatkozott, hogy arcképe szerepel az óriásplakátokon. Bizonygatni próbálta, hogy ő a fesztivál nagykövete. A szigorú beengedőember azzal a válasszal rázta le, hogy neki nem ez a dolga. Végül a humoristának tíz percet kellett várakoznia, mire végre felismerték és így bejutott. Aranyosi néhány szóban méltatta kollégáit, a debreceni Hadházy Lászlóra rásütötte a nagy sörfogyasztó címkét, hiszen ez „erősen meglátszik rajta”, Dombóvári Istvánt pedig harci buzogánynak nevezte, mivel drasztikus fogyása ellenére az arca olyan kerek maradt, amilyen volt.
Az I. Budavári Sörfesztivál szervezői a felelős alkoholfogyasztásra légkondicionált helyiségben hívják fel a figyelmet, ezért a tikkasztó melegben ez minden bizonnyal hatalmas sikert arat. Akit túlságosan meggyőznének a videók, az alkoholmentes sört is kaphat, ugyanis – állítólag nem polgárpukkasztásból – a fesztiválon az is megtalálható. A folyékony kenyér csapolására is lehetőség adódik az egyik magyar cég pultjánál. A látogatók meggyőződhetnek róla, hogy az aranysárga nedűt tökéletesen kitölteni nem is olyan egyszerű feladat. Valamint betekintés nyerhető a sörfőzés folyamatába is, megtekinthetők, sőt meg is kóstolhatók a folyamat különböző fázisainak termékei.