HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.08.26. 23:37 magyarvidék

A folyékony kenyér forradalma elérte hazánkat

Hazai kézműves sörfőzdék, valamint a nagy gyártók közkedvelt és vadiúj nedűivel találkozhatnak augusztus utolsó hétvégéjén a budai Várban. A látogatóknak lehetőségük adódik a csapolásra, megtekinteni az aranyló ital elkészítésének folyamatát, valamint önfeledten táncolhatnak a macskaköves udvarokban. Karamell, meggy, gránátalma, banán és tök – a legérdekesebb ízű folyékony kenyereket minden bizonnyal érdemes kipróbálni.

Végre Magyarországra is elérkezett a sörforradalom, amelyet a budai Vár két helyszínén, az Oroszlános és a Hunyadi udvarban tekinthetnek meg a folyékony kenyér fanatikusai. Hívható gasztronómiai fesztiválnak is, hiszen számos sörkorcsolyát és egyéb finomságot is fogyaszthatnak a hagyományteremtő szándékkal útjára indított rendezvényen. Itt nem csupán néhány gyártó és főzde terméke kóstolható meg, hanem csaknem százféle hűsítő ital kortyolható a kánikulában. A fesztivál egyedülálló abból a szempontból, hogy a magyar és nemzetközi söróriások mellett a kevésbé ismert, de feltörekvő kis sörfőzdék aranysárga italai egyszerre vannak jelen. A kézműves manufaktúrák termékein kívül a cseh, német, skót, mongol és ír különlegességekbe is minden bizonnyal érdemes belehörpinteni.

Fotók: Radócz Ákos

Különlegességek tárháza

Számos olyan aranysárga, vörös és barna nedűvel nyílik alkalom találkozni az augusztus 28-ig tartó rendezvényen, amelyek olyannyira exkluzívak, hogy csak a sörfesztiválon kóstolhatók meg. A magyar fogyasztók korábban még nem próbálhatták ki a világos szűretlen Gösser Zwicklt, illetve a Soproni Fekete Démont karamell, meggy és gránátalma ízesítéssel. A további érdekességek közé tartozik az egyre népszerűbb szűretlen erős Keserű Méz, illetve a Gyertyános Sörfőzde banános és meggyes söre.

Amikor igazán nagyot alkotnak a mágusok

Több mint egy évtizede vetődött fel a söripari mágusok részéről, hogy egy nagy rendezvényen kellene bemutatni a szakma tudományának sokszínűségét és varázsát. Ez a pillanat, úgy látszik, most érkezett el, a résztvevők bemutathatják, hogy a sörfogyasztás kultúrája mennyivel jobb megítélésre érdemes, mint egyébként az kialakult néhány ember fejében – hangsúlyozta a sörfesztivál megnyitóján Benedek László, a Heineken Hungária értékesítési igazgatója. A Győrzámolyi Serfőzde tulajdonosa, Bors László is bízik abban, hogy a hazai sörkultúra szintjén egy fokkal emelni fog a rendezvény. Ők főként lágeritalokat hoztak, hiszen szerintük ez az igazi módja a sörfogyasztásnak. Elmondása szerint a sikeres főzde alapja a folyamatos fejlesztés, valamint kulcsfontosságú, hogy a termékek különlegesek legyenek. Az I. Budavári Sörfesztivál tiszteletére alkotta meg a Gyertyános Sörfőzde az Amerikában idényjelleggel fogyasztott töksört. A Kecskés István igazgató által vezetett manufaktúrához olyan egyedülálló termék fűződik, mint a meggysör, amelyet hazánkban először ők készítettek el.

A nagykövet majdnem kint maradt

A sörgasztronómia mellett a fesztiválon különböző zenei programok is helyet kapnak, sőt a Dumaszínház is képviselteti magát. Aranyosi Péter a nyitónapon taxival érkezett, de a biztonsági őrök nem engedték be. Ekkor az ismert stand-up comedys előadó arra hivatkozott, hogy arcképe szerepel az óriásplakátokon. Bizonygatni próbálta, hogy ő a fesztivál nagykövete. A szigorú beengedőember azzal a válasszal rázta le, hogy neki nem ez a dolga. Végül a humoristának tíz percet kellett várakoznia, mire végre felismerték és így bejutott. Aranyosi néhány szóban méltatta kollégáit, a debreceni Hadházy Lászlóra rásütötte a nagy sörfogyasztó címkét, hiszen ez „erősen meglátszik rajta”, Dombóvári Istvánt pedig harci buzogánynak nevezte, mivel drasztikus fogyása ellenére az arca olyan kerek maradt, amilyen volt.

Sörcsapolás saját kezűleg

Az I. Budavári Sörfesztivál szervezői a felelős alkoholfogyasztásra légkondicionált helyiségben hívják fel a figyelmet, ezért a tikkasztó melegben ez minden bizonnyal hatalmas sikert arat. Akit túlságosan meggyőznének a videók, az alkoholmentes sört is kaphat, ugyanis – állítólag nem polgárpukkasztásból – a fesztiválon az is megtalálható. A folyékony kenyér csapolására is lehetőség adódik az egyik magyar cég pultjánál. A látogatók meggyőződhetnek róla, hogy az aranysárga nedűt tökéletesen kitölteni nem is olyan egyszerű feladat. Valamint betekintés nyerhető a sörfőzés folyamatába is, megtekinthetők, sőt meg is kóstolhatók a folyamat különböző fázisainak termékei.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr843182974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása