HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.07.26. 23:00 magyarvidék

„Képzelegni csak álmomban szoktam”

A Magyar Vidék Blog interjúja Chladek Tiborral, a Fidelitas Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kabinetjének vezetőjével a „Fogadj örökbe egy falut programról”, a magyarnótás parasztromantikáról, és kemencében sült tanyasi ételekről. 

Hogyan lehet örökbe fogadni egy falut? 

Gondolom, most nem az örökbefogadás aktusának jogelméleti hátterére kíváncsi, hanem a „Fogadj örökbe egy falut” programra, amit Ágh Péterrel, a Fidelitas elnökével együtt hirdettünk meg. Örömmel tájékoztathatom, hogy a nyári hónapok sem tétlenkedéssel teltek, számos kistelepülési illetve nagyvárosi polgármesterrel vettük fel a kapcsolatot. Bízom abban, hogy e program – amely révén a vidéki és városi fiatalokat szeretnénk közelebb hozni egymáshoz egymás életformájának jobb megismertetésével – a gondos előkészítési fázis végeztével már az ősszel elindulhat.  

Az MSZP ifjúsági társszervezetét is élénken foglalkoztatja az Új Nemzedék Program vitairata, amely az Index tudósítását idézve a „kényszerszingli életformáról és a vidéki parasztokról képzelgő fideszes ifjúsági program”. 

Ifjú  szocialista barátaink értékítéletétől függetlenül általában nyugodtan tudok aludni, viszont képzelegni csak álmomban szoktam. A hagyományos vidéki, gazdálkodó létforma – amelyről a szóban forgó vitairat vidékfejlesztési fejezetének szerzőjeként írtam - nem skanzenekbe száműzött múlt és nem magyarnótás parasztromantika, hanem nemzeti kultúránk és örökségünk egyik legfőbb megtestesítője. Az új nemzedéket vidéken hatékony támogatási rendszerrel arra kell ösztönözni, hogy ne szakadjon el ősei létformájától, hanem folytassa azt az évszázados hagyományt, amit a termőföld megművelése jelent. Megjegyzem, hazánk természetföldrajzi adottságainak ismeretében ez gazdasági szempontból is lényeges cél. Az igazi kérdés tehát nem az, hogy a rivális pártok politikai ifjúsági szervezetei hogyan vélekednek az Új Nemzedék Programról, vagy annak vidékfejlesztési fejezetéről, hanem az, hogy ez a vitairat képes-e arra, hogy koherens jövőképet adjon a mi generációnk számára.   

A Fidelitas milyen válaszokat ad a vidéki fiatalok problémáira? 

A Fidelitas kezdeményezte, hogy az Agrár Széchenyi Kártya illetve az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatási jogcímeinek kidolgozása során a kormány kiemelt figyelmet fordítson a fiatal gazdák érdekeire. Az Országház falai között Ágh Péter és Zsiga Marcell képviselők hívták fel a figyelmet arra, hogy a magyar agrárium jövője szempontjából elengedhetetlen a hazai gazdatársadalom korszerkezetének optimalizálása. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter támogatásáról biztosította azt a kezdeményezésünket, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet könnyített feltételeket alkalmazzon a parlagon heverő állami tulajdonú termőföldek bérbeadása során a fiatal gazdálkodók esetében. „Nem beszélünk zöldségeket” címmel hívtuk fel a figyelmet a spanyol import uborkával összefüggésbe hozott nyugat-európai járványos megbetegedések kapcsán arra, hogy a magyar élelmiszerek, így a zöldségfélék is – a hazai élelmiszer-biztonsági ellenőrzési rendszernek köszönhetően – megbízhatóak, a fogyasztók egészségére semmilyen veszélyt nem jelenthetnek. Emellett a mezőgazdasági és vidékfejlesztési kabinet térítésmentes pályázati tanácsadó- és információs szolgáltatást biztosít, amelyet a pályázni szándékozó fiatal gazdák, vidéki fiatalok nagy örömmel fogadtak. 

Mivel tölti a nyarat a mezőgazdasági és vidékfejlesztési kabinet? 

Balogh József országgyűlési képviselő, Fülöpháza polgármestere meghívására a Felső-Kiskunságba látogatunk augusztus közepén. Eddigi tematikus alkalmaink, a füzesgyarmati vadász-gazda napok keretében megtartott konferenciánk és a fenntartható fejlődésről szóló szolnoki kabinethétvégénk után ennek az összejövetelünknek a témája a magyar tanyavilág lesz. Ehhez az autentikus környezet biztosított, hiszen a felső-kiskunsági tanyavilág szívében található Fülöpháza lakosságának közel 60%-a külterületen, tanyán él, és itt van a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének központja is. Vendéglátóink jóvoltából részt veszünk az országszerte neves fülöpházi lovasnapon, amelyen fogathajtó versenyek mellett számos színes és igényes kulturális programmal, valamint tájjellegű, bográcsban főtt ételkülönlegességekkel és italokkal várják a lovassportok szerelmeseit, s persze megtekintjük Fülöpháza új nevezettségét, a június 4-i falunapon átadott Kemence-parkot is, amely hagyományőrző jelleggel a térségre jellemző építészeti és néprajzi sajátosságok figyelembevételével került kialakításra. Biztos vagyok abban, hogy felejthetetlen hétvégét fogunk eltölteni Fülöpházán.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr513102740

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pályázatokkal segítenék a tanyákat 2011.07.28. 17:18:01

Összesen 825 millió forintnyi forrást költenének el a nemzeti tanyafejlesztési program keretében a tanyasi termékek piacra jutásának segítésére és a tanyák modernizálására. A megpályázható pénzből 495 milliót a tanyasi termékek piacra juttatására, 100 mil…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása