HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.06.29. 00:59 magyarvidék

Ifjúsági közösségi terek a kistelepüléseken

Stágel Bence IKSZ elnök a Parlamentben szóbeli kérdéssel fordult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz: Miként segítik az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek a kistelepüléseken élő fiatalok mindennapjait, és milyen garanciák biztosíthatják a szolgáltató központok hosszútávú működését?

Még az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében került kiírásra az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek, ún. IKSZT-k létrehozására irányuló pályázat. A pályázat célja olyan szolgáltató központok kialakításának támogatása volt, amelyek szakmai-módszertani támogatást nyújtanak az adott kistelepüléseken zajló ifjúsági munkához.

 

Örvendetes tény, hogy idén, országosan, több mint 300 közösségi tér kezdte meg működését a pályázati kiírásnak megfelelően 5000 fő alatti kistelepüléseken.

 

Az IKSZT-k kötelező feladatvállalásához kapcsolódóan kiemelt célként kezelik a vidéken élő fiatalok közösségeinek generálását, azok fejlesztését, így különösen a hátrányos helyzetű régiókban élő fiataloknak közművelődési és ifjúsági programok szervezését, ifjúságfejlesztési folyamatok elindítását, ifjúsági információs pontok működtetését.

 

A mindenkori kormányzat kiemelt feladata kell legyen a kistelepüléseken élő, tehetséges fiatalok képesség, és készség-fejlesztése, a vidéki létből eredő esetleges hátrányos helyzetük kompenzációja, valamint az egyéni boldogulásuk elősegítése.

 

A fiatalok, különösen pedig a kistelepüléseken élő fiatalok jövőbeni boldogulásához elengedhetetlen a megfelelő színvonalú és hosszútávon működtetett közösségi terek, szolgáltató központok működtetése.

 

V. Németh Zsolt államtitkár válaszában elmondta: a közösségi terek pályázatán 635 település nyert, amiből 147 a leghátrányosabb kistérségekre esik. A program célja a helyi közösségi létrehozása, ifjúsági programok szervezésével, vagy számítógépes és könyvtári szolgáltatások biztosításával.

 

iksz.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr183023395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása