HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.07.15. 00:29 magyarvidék

Jól megy az aratás, de vajon meg is éri termelni?

Az árpa learatva, a repce learatva, a búzát pedig a napokban takarítják be a termelők. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke úgy véli, a mezőgazdaságból meg lehet élni Magyarországon, nincs túltermelés, ezért mindent el lehet adni. Ehhez azonban megfelelő méretű föld szükséges. Az Agromag Kft. vezetője szerint egy magyar gazda 100-150 hektár jó minőségű földből tudja eltartani 4 tagú családját. Egy heves megyei gazda elmondta: manapság a mezőgazdaságban több lábon kell állni. Utánajártunk, miként alakult a búza, repce és árpa ára, hazánk mely területein érdemes termeszteni, s hol találkozhatunk magas aranykorona értékkel.

Megkezdődött a búza aratása a napokban. A termelők jó évet tudhatnak majd maguk mögött, hiszen az áru nagyon jó. Vancsura Jószef a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a magyar gabonára mindig van kereslet és magasabb áron is lehet azt értékesíteni, mint a külföldön termelt búzát. Egy heves megyében termelő gazda elmondása szerint ha nem elsőként aratnak és értékesítik gabonájukat, akkor sokkal alacsonyabb árat kapnak érte. Vancsura szerint Magyarországon nincs túltermelés, ezért mindent el lehet adni, a termények egy része persze a Világpiacon talál gazdára.

A Nyírségben, a homokhátságon azonban hiába vetnénk el, amink van, hiszen nagyon rossz minőségű földekkel találkozhatunk arrafelé. Míg Békés, Csongrád, Hajdú és Baranya megyékben 40 aranykoronás földekről is tudni, addig az előbb említett területeken jó ha tíz aranykorona kifutja. No és persze az is közrejátszik, hogy hány hektár földön termeljük, amit termelünk. „Ha 10-20 aranykoronás földünk is van, gabonák esetében 300-600 hektár föld elegendő a megélhetéshez” - vélekedik Vancsura. Zöldségtermesztés esetében az elnök szerint 5-10 hektárból is fenn tudja magát tartani a termelő, gyümölcs esetén ez a szám 40 hektár körüli.
A szakember szerint nem kell egy gazdának több lábon állnia ahhoz, hogy a mezőgazdaságból megélhessen. Tehát nem szükséges állatokat is tartani ahhoz, hogy a mindennapi betevő meglegyen. A heves megyei gazda, aki 80 hektár földje mellett bikákat, malacokat és fejősteheneket is tart, nem így látja a helyzetet. Szerinte a mezőgazdaság kiszámíthatatlan, egyik éveben jó a termés és el is tudják adni terméküket, másik évben pedig nem. Elmondása szerint az állatok nélkül nem tudnának megélni.

Kalocsa Ferenc, az Agromag Kft. vezetője szerint egy családnak jó minőségű föld esetében (legalább 40 aranykoronás) elég 100-150 hektár föld is a megélhetéshez. A malom vezetője elmondta: sosem lehet tudni mennyiért tudjuk tovább adni az árut, hiába vesszük 40-50 forintért kilóját, volt hogy mindössze 500 forintos tonnánkénti árréssel adtuk tovább külföldi cégeknek. „Véleményem szerint ma a magyar gazdák minden esetben el tudják adni a búzát, hiszen jó minőségű és mindig egy kicsit drágább is, mint a román vagy szerb búza”- zárta szavait.


OrientPress Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr783068678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása