HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2012.01.20. 03:55 magyarvidék

Fazekas Sándor elindította a területalapú támogatások (SAPS ) II. részletének kifizetését

  Megkezdjük a területalapú támogatások második részletének kifizetését – mondta a vidékfejlesztési miniszter, miközben egy gombnyomással elindította a számítógépen az utalásokat. Mintegy 142 milliárd forint jut el a gazdákhoz a napokban.

 

 

Minden korábbinál nagyobb összeg áll rendelkezésre a kifizetésekre, hiszen a támogatások 30 %-kal nőttek. A múlt év októberében 173 ezer gazda csaknem 135 milliárd forint előleget kapott a területalapú támogatásból, így a 2011. évi SAPS támogatás összesen közel 280 milliárd forint lesz. A teljes összeg megközelíti a GDP 1%-át.

Palkovics Péter, Fazekas Sándor (fotó: Horváth Ernő)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A helyválasztás nem véletlen - emelte ki Fazekas Sándor Etyeken az Ödön-major tehenészetében, ahol 1000 szarvasmarhát és 1100 növendék állatot tartanak.

A Bicskei Mezőgazdasági Zrt. 2500 hektáron gazdálkodik, 110 alkalmazottal, 1,5 milliárdos éves forgalmat ér el. A  telepen kétszáz esztendeje folyik tejtermelés, mondta Hegedűs Imre, a társaság vezérigazgatója. Évi nyolcmilliónyi kilogramm tejet állítanak elő, amelynek 25 százalékát direkt módon értékesítik. Két OMÉK-díjas tehenük is van, Nelli és Ica. A tehenek 91 pontot értek el a százpontos európai hivatalos ranglistán.

fotó: Horváth Ernő


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azért esett a választás erre a gazdaságra, mert itt élő példáját láthatjuk annak, amit a 10 évre szóló vidékstratégiánkban is mottóként megfogalmaztunk: a „Vidék élni akar” – mondta Fazekas Sándor.

A SAPS támogatás hozzájárul a gazdák versenyképességének növeléséhez. A programnak is köszönhető, hogy 2011-ben a mezőgazdaság a legjobb évet zárta a 2004-es EU csatlakozásunk óta.

Fotó: Horváth Ernő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A miniszter kiemelte: hogy a mezőgazdaság teljesítménye tavaly, 2010-hez képest 20%-kal nőtt, az ágazat kibocsátása elérte 2.000 milliárd forintot. Az agrárium mintegy 2 milliárd eurós külkereskedelmi aktívumot mutatott fel.

A tárca 2012-ben 709 milliárd forintból gazdálkodhat, ebből a támogatások összege 626 milliárd forint. Ez biztosítja, hogy a gazdák helyzete stabil maradjon.

Magyarországon az állattenyésztés kiemelt támogatásban részesül mind EU-s, mind pedig nemzeti költségvetésből, a nemzeti támogatások mintegy 80%-a az állattenyésztést segíti.

Fazekas Sándor (Fotó: Horváth Ernő)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idei évben az állattenyésztés támogatása új lendületet kap – hangsúlyozta Fazekas Sándor. Magyar kezdeményezésre az Európai Bizottság az előirányzottnál magasabb top-up kifizetést engedélyezett az új tagállamoknak, így hazánknak is. Ezért az állattenyésztési ágazatok (szarvasmarha, juh) megkaphatják a lehetőségek szerinti legmagasabb támogatási összeget. A tej ágazatban folytatódik a 2010 óta elérhető különleges tejtámogatás. Az uniós támogatások közül a miniszter kiemelte az idén induló Kérődző Szerkezetátalakítási Programot, amely évi több mint 13 milliárd forinttal segíti majd a húsmarha- és a juhtartókat.

Palkovics Péter, Fazekas Sándor (Fotó: Horváth Ernő)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hektáronként átlagosan 56 ezer 911 ezer forint jut a területalapú támogatásból (SAPS) a gazdáknak – mondta Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Etyeken megjelent elnöke. Hozzátette: az idén a benyújtási kérelmek határidejét is előrehozták, hogy a gazdák mielőbb hozzájussanak a támogatásokhoz. Az igényelt és megítélt területalapú támogatások összegének kifizetését egy évben kétszer kérhették a gazdálkodók, ám a teljesítés korábban elhúzódott. Ezúttal nemcsak az összeg növekedett, hanem gyorsabban is kapták meg az igénylők az elnyert pénzt. Felgyorsítják az elbírálásokat, így a kifizetések is előbbre kerülnek. Az elnök felhívta a gazdák figyelmét, hogy már márciusban figyeljék a közleményeket, az MVH-híreket, s igyekezzenek időben benyújtani kérelmüket.

Kérdésre válaszolva az elnök elmondta, hogy azok az ügyfelek nem kapták meg az előleg kifizetésénél a teljes összeget, akik túligényelték a jogosan járó támogatást, ezek többségét is tisztázta az MVH. A kérelmek mindössze másfél százalékának ellenőrzése maradt csupán hátra. A tervek szerint az MVH-ban az idén az ügyfelek és a hivatal közötti  elektronikus ügyintézés minden szintre kiterjed. Az érintettek tavasszal a honlapon megtalálják az egységes kérelem kitöltésére vonatkozó technikai információkat, a jogcímek listáját és a részletes feltételeket.
 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr843592151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása