HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2012.01.12. 01:36 magyarvidék

Tíz forintért adtak bérbe egy hektárt

  Kezdeményezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a Hubertus Bt.-vel kötött hosszú távú, több ezer hektárra szóló földbérleti szerződés felbontását

A cég bírósághoz fordult a kezdeményezés miatt. A társaság hektáronként évi tíz forintért bérelhetett több mint hétezer hektárnyi állami területet kilencvenkilenc évig, az államot akár hét-nyolc milliárd forintos kár is érhette.

A Hubertus Bt.-vel kötött hosszú távú földbérleti szerződés felbontását és az értékes Somogy megyei terület állami birtokba vételét kezdeményezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Mint ahogy azt korábban többször is megírtuk, az állammal kötött szerződés értelmében a német érdekeltségű Hubertus Bt. a hajdani Balatonnagybereki Állami Gazdaság 1992-es privatizációját követően hektáronként évi tíz forintért bérelhetett mintegy 7725 hektárnyi állami területet kilencvenkilenc évig. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly szeptember 13-án közölte, hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen az ügyben. A kormánybiztosi hivatal megállapította: alapos a gyanú, hogy a szerződésben szereplő feltételek miatt az államot hét-nyolc milliárd forintos kár érte. Az NFA a kifogásolt földhaszonbérleti szerződés miatt kezdeményezte a kontraktus felbontását és a terület állami birtokba vételét.

„A földalapkezelő álláspontjával szemben a Hubertus Bt. továbbra is érvényesnek tekinti az állammal kötött bérleti szerződést” – jelentette ki Csató András, a cég ügyvezetője a távirati irodának. A németországi Hubertus Agrarindustrielle GmbH&Co.KG többségi tulajdonában lévő Hubertus Bt. az NFA lépését követően keresetet nyújtott be a szerződésben kikötött Bécsi Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bírósághoz, kezdeményezve, hogy kötelezzék az NFA-t a szerződés teljesítésére. 

Az ügyvezető igazgató szerint a választott bíróság felállása megkezdődött, a felek már kijelölték saját választott bíráikat, így hamarosan elkezdődhet az ügy tárgyalása. Arra a kérdésre, hogy a Hubertus Bt. tulajdonosi köre felajánlotta-e a piaci földbérleti díj megfizetését az általa hasznosított állami földterületekért, Csató András úgy válaszolt: „Már több alkalommal kerestük az érintett kormányzati szerveket a mindkét fél számára előírt jogok és kötelezettségek – így a földbérleti díj – átbeszélése és értelmezése érdekében, eddig eredménytelenül.”

Mint ahogy írtuk, Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is vizsgálta a Hubertus Bt. tevékenységét a Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Terület térségében. A jelentés megállapította: súlyosan veszélyezteti a vízi élővilágot a Balaton déli partján a társaság tevékenysége. Fülöp Sándor jelezte azt is, hogy a magyar állam nevében eljáró Állami Vagyonügynökség rendkívül előnytelen haszonbérleti szerződést kötött a társasággal. 

A szerződés szinte valamennyi pontja feltűnően hátrányos az államra nézve, tisztességtelennek minősíthető, míg a kikötött haszonbérleti díjról egyértelműen megállapítható a feltűnő értékaránytalanság.

 

Szarvas Szilveszter

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr803538472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása