HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.12.14. 19:51 magyarvidék

A szakmai együttműködés jegyében

 December 9-én a Polgárok Házában közös vidékpolitikai vezetőségi értekezletet tartott a Fidelitas Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kabinet és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Vidékért Munkacsoport.

 Az értekezleten megvitatásra kerültek a hazai agrárium és vidékfejlesztés fiatalokat érintő prioritásai, továbbá a Fidelitas és az IKSZ közötti szakmai együttműködés lehetőségei a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakpolitikák terén. 

Havasi Zoltán a Fidelitas Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kabinet kabinetvezető-helyettese, a vidékfejlesztési munkacsoport vezetője elmondta: az elmúlt egy évben a Fidelitasnak sikerült bebizonyítania, hogy van érdemi mondanivalója a vidéken élő, mezőgazdasággal foglalkozó fiatalok számára.

E cél által vezérelve az elmúlt egy évben kihelyezet kabinetüléseket tartottunk, szakmai konferenciákat szerveztünk. Kormánytagok, országgyűlési képviselők és a hazai közélet meghatározó személyiségei voltak rendezvényeink előadói. 

Segítettük a Fidelitas országgyűlési képviselőinek munkáját és pályázati tanácsadói irodát hoztunk létre a fiatal gazdák számára. Mihalovics Péter miniszteri biztos felkérésére közreműködtünk a Kormány ifjúságpolitikai vitairatainak elkészítésében, Dr. Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár pedig a demográfiai földprogram elkészítésében számított ránk. 

Harangi Fülöp az IKSZ Vidékért Munkacsoport vezetője ismertette az IKSZ Vidékért Munkacsoportjának közel egy éves tevékenységét. Többek között elmondta, hogy az elmúlt egy évben az IKSZ-nek sikerült bebizonyítania, hogy a történelmi kereszténydemokráciának helye van a vidékpolitikában, mivel képes modern és hatékony válaszokat adni az ágazatot sújtó problémák felszámolására, hogy az agrárfiatalság apáik és nagyapáik nyomdokába lépve folytassa a mezőgazdasági termelői tevékenységet. 

E cél alapján kihelyezett munkacsoport üléseket tartottunk illetve,  kommunikációs lehetőségeink bővítése érdekében létrehoztuk a Magyar Vidék blog oldalt, amelynek segítségével igyekszünk hasznos információval szolgálni aktuális lehetőségek, pályázatok vagy éppen kifizetések tekintetében a mezőgazdaságból élők számára.

Valamint részt vettünk a fiatal gazdák életpálya modelljének és a demográfiai földprogram kidolgozásában. Ezenkívül sajtóközleményben tiltakoztunk az MSZP azon kártékony megtévesztő elképzelése ellen, hogy továbbra is kiáll az SPS-rendszer bevezetése mellett, amely egyértelműen a nagybirtokrendszer bebetonozását eredményezné az országban.

Ezt követően a szervezetek vidékpolitikai testületeinek belső előzetes konzultációja és a  résztvevők véleményezése alapján elfogadták „Az Új Nemzedék a vidék megmaradásának záloga” c. politikai nyilatkozatot. 

A leendő szakmai együttműködésről Harangi elmondta, hogy az IKSZ és a Fidelitas szakmai együttműködése már 2011 óta létezik, mikor a két szervezet az együttműködést idén februárban szakmai alapokra helyezte. 

A szakmai együttműködés által az IKSZ képviselte magát a Fidelitas szakpolitikai kabinetje által szervezett  „Vidékfejlesztés a fenntartható fejlődés tükrében” c. szakmai konferencián, illetve részt vettünk a kabinet fülöpházi vidékfejlesztési hétvégéjén. Ezeken az eseményeken lehetőségünk volt, ismereteink bővítésére és a szakmai tapasztalatok elsajátítására.

A két szervezet a 2012-es évben  tovább kívánja folytatni a szakmai alapon történő együttműködést, ennek következtében az új vidékstratégia parlamenti elfogadását követően, amelynek egyik meghatározó része a demográfiai földprogram elindítása, a Fidelitas és az IKSZ közös konferenciát kíván szervezni a demográfiai földprogram jelentőségéről, valamint a fiatal gazdákat érintő vidékpolitikai kérdésekben rendszeresen minimum félévente egyeztetnek, hogy a fiatalokat érintő sorsdöntő vidékpolitikai kérdésekben összehangolják elképzeléseiket.

IKSZ Vidékért Munkacsoport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr773463856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása