HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.12.13. 05:02 magyarvidék

Több mint kétszáz pályázó nyert állami támogatást a 930 milliós programból

 Jóváhagyta a nyertes tanyapályázatokat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Összesen kétszázegy pályázó nyert állami támogatást a kizárólag nemzeti forrásból meghirdetett 930 millió forint keretösszegű tanyafejlesztési programból. A jövő évi költségvetés tervezetében az ideinél nagyobb összeget, mintegy másfél milliárd forintot különítettek el erre a célra.

Jövőre másfél milliárd jut a tanyarendszer korszerűsítésére

Három hónap alatt új, egyszerűsített eljárással bonyolította le a tanyafejlesztési program pályázatait a Vidékfejlesztési Minisztérium, Fazekas Sándor tárcavezető a napokban hagyta jóvá a nyertes beadványokat. Összesen kétszázegy pályázó nyert állami támogatást a kizárólag nemzeti forrásból meghirdetett 930 millió forintos keretösszegű tanyafejlesztési programból. A tanyafejlesztési program a Nemzeti vidékstratégia egyik kulcsfontosságú eleme, s első induló programja, amelynek célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása.

„A programra 206 alföldi településről nyújthattak be pályázatokat többek között önkormányzatok, kistérségi társulások, tanyagondnoki szervezetek és gazdálkodók. Óriási érdeklődés övezte a programot, miután a szeptember 30-i határidőig összesen 441 pályázat érkezett a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézethez. A jelentkezők közül kétszázkilencven felelt meg a rendeletben szabályozott követelményeknek” – tájékoztatta lapunkat a Vidékfejlesztési Minisztérium. Kiderült: a kétszázkilencven pályázó összesen 2 milliárd 81 millió forintra nyújtott be támogatási igényt. Százötvenkét pályázó a tanyagazdaságok fejlesztésére adta be kérelmét, de a külterületi földutak felújításának és a tanyai termékek piacra jutásának a támogatása is népszerű volt.

A tanyaprogram legfontosabb pályázati céljai: a rossz állapotú utak felújítása, az ehhez szükséges gépek beszerzése, a tanyai áruk piacra jutásának elősegítése, állatállomány kialakítása, bővítése, a tanyák energiaellátásának és ivóvízellátásának javítása, térségi tanyafejlesztési programok kidolgozása, vetőmag és gyümölcsfa beszerzése, a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítése. A jelentkezők két célterületre, a tanyás térségek, települések, valamint a tanyagazdaságok fejlesztésére nyújthattak be kérelmeket.

Az első célterületre főleg önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek, míg a másodikra tanyagazdaságok pályázhattak. A tanyás térségek, települések fejlesztésére az idén mintegy hétszázharmincmillió forint állt rendelkezésre. Erre a célra összesen 153 pályázat érkezett mintegy 1,9 milliárd forint értékben, így két és félszeresre rúgott a túljelentkezés. A második célterületre fordítható kétszázmillió forintos összegre 307 pályázatot nyújtottak be a mezőgazdasági kistermelők és őstermelők, a több mint hatszázharmincmillió forintos támogatási igényük pedig azt jelenti, hogy a háromszorosnál is nagyobb volt a túljelentkezés.

A Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet tizenöt napon belül értesíti a pályázókat az eredményekről, ezt követően a szakminiszter köti meg a szerződéseket a támogatott szervezetekkel és gazdálkodókkal. A kormány és a minisztérium elkötelezett a program folytatása mellett, amit bizonyít, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében az ideinél nagyobb összeget, mintegy másfél milliárd forintot különítettek el erre a célra.

Szarvas Szilveszter-MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr803459454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása