HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.11.18. 22:27 magyarvidék

A génkészletek feltárása és összegyűjtése nemzetbiztonsági kérdés

  A XXI. században a nemzetek biztonsága attól függ, hogy az erőforrások kinek a kezében vannak. A génkészletek a meghatározó nemzeti erőforrások közé tartoznak, amelyeket évszázadok során alakított ki a magyarság, illetve kiválogatódott az idők során – mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a növényi genetikai tartalékokról szóló tudományos konferencián, a gödöllői Szent István Egyetemen.

 

 

A tanácskozást a Tudomány Ünnepe eseménysorozat részeként neves tudósok és akadémikusok részvételével rendezték meg, a konferencia fővédnöke Ángyán József volt.

Az államtitkár megnyitó beszédében a génkészletekről szólva úgy fogalmazott, hogy azt sem tudjuk, milyen értékek vannak a kezünkben, éppen ezért a feltárás, a rendszerezés valamint az összegyűjtés nemzetbiztonsági kérdés. A munkát még azelőtt el kell végeznünk, mielőtt mások teszik meg helyettünk, a saját tőkeérdekeik mentén.

Ángyán József hozzátette, kiemelten fontos, hogy a biotechnológia korszerű eszközeinek felhasználásával vizsgáljuk meg a genetikai értékekeinket.

Azért kell ezt megtenni, hogy saját fajtáinkat, nemesítéseinket helyzetbe hozhassuk, és minőségi fejlesztést valósíthassunk meg az élelmiszergazdaságban és a szaporítóanyag-ellátásban.

Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a genetikai erőforrások területén is csökkentsük a jelenlegi kiszolgáltatottságunkat és visszaszerezzük nemzeti önrendelkezésünket – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr733395166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása