Prémiumkategóriás trópusi halfaj, a barramundi tenyésztésére dolgozott ki új, a geotermikus vízkészlet felhasználására alapozott technológiát egy öttagú hazai konzorcium 465 millió forintból. A halfajban rejlő gazdasági potenciálra lapunk hívta fel a figyelmet.
Új, a geotermikus vízkészlet felhasználására alapozott technológiát dolgozott ki egy öttagú hazai konzorcium, amely segítené a trópusi halfaj, a barramundi tenyésztését. Mint ahogy a Magyar Hírlap néhány nappal ezelőtt megírta: Magyarország természeti adottságai kiválóak a barramundi tenyésztéséhez, s óriási gazdasági potenciál rejlik az egyelőre kevéssé ismert halban. Magyarország termálvízben rejlő lehetőségeit is ki tudná használni, mivel nálunk az olcsón rendelkezésre álló meleg víz segítségével a melegigényes halfajok is tenyésztésbe vonhatók. Borbély Gyula, a Jászkiséri Halas Kft. tulajdonosa kérdésünkre kijelentette: Kelet-Közép-Európában, de a kontinens nyugati felén sem foglalkozik senki a barramundi nevelésével és telepítésével, így Magyarország nagyobb termelési potenciállal Európa jó részét el tudná látni. A barramundi olyan hal, amely sós vízben születik, és édesvízben tölti életét. Szálkamentes, kiváló húsú, a legtöbb Omega–3 zsírsavat tartalmazza az édesvízi halak közül.
„A program egyik fő célja a pontycentrikus magyarországi halgazdálkodás diverzifikálása volt Magyarországon még nem szaporított fajokkal” - mondta el a távirati irodának Szűcs István, a konzorcium egyik kutatóműhelyének, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának (DE-AGTC) egyetemi docense. A négyéves, jelenleg a felénél tartó kutatás során igyekeztek kifejleszteni a barramundi ivadékellátásának, tartásának és takarmányozásának technológiáját - tette hozzá a szakember. A fejlesztéshez háromszázötvenmillió forint hazai innovációs forrást használhattak fel. A kutatócsoport a hazánkban nagy mennyiségben és olcsón rendelkezésre álló meleg víz nyújtotta lehetőséget használja ki a melegigényes halfaj tenyésztésére. A Jászkiséren 275 millió forintból, részben egy másik pályázaton nyert pénzből kialakított termelőtelepen évente nyolcvan tonna barramundihúst állítanak elő, ami az európai termelésnek is jelentős része. Mivel Európába a hal nagyrészt Ázsiából érkezik, a frissen előállított termék akár kitörési pont is lehet, hiszen annak ára huszonöt-harminc százalékkal is magasabb lehet.