HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.10.07. 01:48 magyarvidék

Speciális munkacsoport jön létre, vége lehet a bűvészkedésnek

A Magosz jogászokból és szakértőkből álló munkacsoportot hozott létre a zsebszerződések kiszűrésére – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Jakab István az MTI-nek hangsúlyozta: a munkacsoport azért jött létre, hogy ha egy adott térségben a gazdáknak információjuk van arról, hogy egyesek törvényellenes módon akarnak földterületeket szerezni, akkor legyen hová fordulni; a szakértői munkacsoport a beérkezett információ alapján meg tudja határozni, hogy milyen azonnali – akár jogi – lépéseket kell tenni az ügyben.

Magyarországon több mint egymillió hektár olyan terület van, amelyet zsebszerződéssel szereztek meg olyan személyek, akik a jogszabályok szerint nem birtokolhatnak Magyarországon földet – mondta Jakab István. Hozzáfűzte: a zsebszerződések kiszűrése összetett folyamat, ráadásul „egyre agresszívabban, egyre nagyobb vehemenciával” kezdik a földeket megszerezni, sokszor ügyvédi segítséggel.

Hangsúlyozta: a Magosz számára csak az elfogadható, hogy a helyben lakó gazda tudjon helyben gazdálkodni, családjának megélhetést biztosítani, ez pedig nemcsak a gazdák ügye, hanem nemzeti ügy, mivel a vidék elnéptelenedése beláthatatlan következményekkel jár. Jakab István beszámolt arról is, hogy rendkívüli elnökségi ülésükön fogadták Szabó Csaba miniszteri megbízottat, aki az állami tulajdonban lévő földekkel és földhasznosításokkal foglalkozik a jövőben, és koordinálja a 65 ezer hektár állami tulajdonú termőföld hasznosítását, a pályázatok lebonyolítását.

A Magosz elnöke emlékeztetett: 65 ezer hektár termőföld ismét a gazdákhoz kerül, megyénként már meg is jelent a használatba adandó földek listája a Nemzeti Földalap honlapján. A miniszteri megbízottól tájékoztatást kértek arról, hogy mire készüljenek a gazdák a pályázatok kapcsán – mondta Jakab István, hangsúlyozva, hogy egyértelművé tették, minden eszközzel segíteni kívánják a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Földalap munkáját, és ezzel a helyben lakó gazdák földhöz jutását, elsősorban birtokkiegészítésként.

Jakab István valótlannak nevezte, hogy „földéhség” van, vagyis hogy a gazdák a több támogatás reményében szeretnének több földhöz jutni, ehelyett a „saját életükért futnak”, hogy helytálljanak a versenyben. Az elnök szerint nem a nagybirtokok további földszerzését kell támogatni, hanem az önálló és családi gazdálkodásoknak kell birtokkiegészítést adni.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr973284172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása