HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.09.21. 04:08 magyarvidék

Hamarosan még nagyobb figyelmet kap az élelmiszer-biztonságHamarosan még nagyobb figyelmet kap az élelmiszer-biztonság

Ez év közepén új, vállalkozóbarát, ugyanakkor az élelmiszer-biztonságot magas szinten garantáló rendelet lépett hatályba a vendéglátó tevékenység szabályozásának keretében – hangoztatta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai fórumon.

Az államtitkár jelezte: a vidékfejlesztési miniszter a rendelet kibocsátásával szerette volna megkönnyíteni a vendéglátásban dolgozók helyzetét, ugyanis korábban három rendelet is szabályozta ezt a tevékenységi kört. A mostani rendelet egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a vendéglátó egységek munkáját, valamint egyszerűsíti az adminisztratív terheket is. Emellett pedig továbbra is magas szinten garantálja az élelmiszer-biztonságot. Az új jogszabály így rugalmasabban lesz alkalmazható, és egyben illeszkedik az uniós direktívákhoz is.

Kardeván Endre a szakmai eszmecserét megelőzően elmondta: az új rendelet egyszerűsíti többek között a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelményeit, továbbá lehetőséget nyújt a kistermelői nyerstej átvételére, valamint egyszerűbbé válhat az élelmiszerminták tárolása is. Továbbá az új rendelet meghatározza a vadászati termékek vendéglátó-ipari felhasználására vonatkozó szabályokat is, ezek szintén egyszerűbbé válnak, azaz az elejtett vadak húsát az állatorvosi ellenőrzést követően közvetlenül is felvásárolhatják a vendéglátóhelyek. További változás az is, hogy a vendéglátó létesítményben előállított élelmiszer a vendégek ellátása mellett 40 kilométeres körzetben értékesíthetővé válik.

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a HACCP-rendszer (azaz a veszélyelemzés kritikus szabályozási pontok szisztémája) továbbra is érvényben marad. Ez garantálja ugyanis az élelmiszer-biztonság megőrzésének további magas szintjét. Az alkalmazás ugyanakkor egyszerűbbé válik, mivel a HACCP rendszerét minden vendéglátóhely maga alakítja ki, azaz sajátságosságai alapján határozhatja meg azokat a kritikus pontokat, amelyek az élelmiszer-biztonság szempontjából fontosak, és így fokozottan kell azokat ellenőrizni.

Kardeván Endre jelezte azt is, hogy a vendéglátó-ipari szakemberekkel most ismertetett rendelethez kapcsolódóan készül a jó higiéniai gyakorlati útmutató is, amellyel teljessé válik az élelmiszer-biztonsági szempontból elengedhetetlen szabályok köre. Ezt a feladatot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei most végzik. Az államtitkár közölte: az új rendelet megjelenése nem jelent anyagi többletterhet a vendéglátó-ipari vállalkozások számára, sőt a terhek könnyítése kevesebb kiadással is jár majd a jövőben.

A szakmai fórumon elhangzott: a vendéglátó-ipari szakemberek számára most ismertetett rendelet illeszkedik a Nemzetgazdasági Minisztérium azon programjába, amely keretében a vendéglátás általános helyzetén kívánnak javítani.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr243242507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása