HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.09.16. 23:29 magyarvidék

Az IKSZ Vidékért Munkacsoportjának javaslatai a demográfiai földprogramhoz

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Vidékért Munkacsoportja továbbra is támogatásáról biztosítja a Vidékfejlesztési Minisztérium új vidékstratégiáját, melynek egyik meghatározó eleme a demográfiai földprogram elindítása. Ennek keretében a gyermeket vállaló párok állami tulajdonú termőföldekre tehetnek szert.

Továbbá támogatjuk a sikeres induláshoz szükséges pénzügyi, és egyéb feltételek kidolgozását, valamint a program beillesztését az agrár-környezetgazdálkodás, és a fiatal gazdák indulását támogató pályázati konstrukciókba.

Véleményünk szerint a demográfiai földprogram sikeressége által a gyermekvállalási kedv pozitív irányba megváltoztatható, ezáltal a vidék nem elöregedni, hanem fiatalodni fog, mivel megszülethetnek azok a gyermekek, akik a jövőt jelenhetik a vidéki Magyarországnak. Ennek hatására ismét gazdaságosan működtethetőek lesznek teljes kapacitással azok a vidéki óvodák és iskolák, melyek jelenleg már középtávon sem tarthatóak fenn az évről évre csökkenő gyermeklétszám miatt.

Az IKSZ vállalja, hogy a tagságán keresztül megszólítható fiatalok minél szélesebb körében népszerűsíti a demográfiai (népesedési) földprogramot, buzdítva őket az abban való részvételre, és a következő javaslatokkal kíván hozzájárulni a program eredményességéhez:

1. A programban résztvevő fiatalok minimum 3 gyermek felnevelését vállalják. További gyermekek születése és örökbefogadása esetén kapjanak közvetlen támogatást önkormányzati születési (örökbefogadási) támogatási program kidolgozásával, valamint megfontolandónak tekintjük kiegészítő földterületek (+10 ha) hosszútávú bérbeadását újabb gyermekek vállalása esetén.

2. A gazdálkodás minimum 2 pillérre támaszkodva: diverzifikálva valósuljon meg. Fontosnak tartjuk a földprogramban résztvevők számára a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés, az ültetvénygazdálkodás (szőlő vagy gyümölcs), és a zöldségtermesztés közül legalább két tevékenység előírását. Ezzel a természeti károk és katasztrófák, az előre nem látható vis maior körülmények okozta kockázatok csökkenthetők a mezőgazdasági termelésben, de ez lehetőséget teremt a kézimunkaigényes növénykultúrák termesztésének elsajátítására, mellyel a vidéki munkahelyteremtést is elősegítheti a program.

3. A pályázati pontrendszer értékelési szempontjai által legalább az integrált vagy az ökológiai gazdálkodás támogatását kell, hogy ösztönözze a Program. Fontosnak tartjuk, hogy hosszú távon a lehető legkevesebb vegyszert használjuk ,kiváló minőségű földjeinket nem elszennyezve, az élelmiszert vagy a takarmányt fenntartható módon termeljük, ezáltal biztosítva a jövő nemzedékének életkörnyezetének fennmaradását.

4. A fiatal párok vidéki lakhatásának elősegítése érdekében az államilag támogatott kedvezményes lakáshitelen felül javasoljuk a pályázati pénzből a tartósbérletű földterületek maximum 20 km-es körzetén belül telephelyként működtethető családi ház megvásárlásának támogatását, maximum 25.000 fős településen. Ezenkívül a program támogassa a családok hosszú távú lakásbérlési szándékait is, figyelembe véve a vidéken nagy számban üresen álló házak ilyen fajta hasznosítását.

5. Átfogó és folyamatos kistérségi továbbképzéseken való kötelező részvételt írjon elő a program, évente minimum 6 alkalommal. Ezzel biztosítható a helyben maradás,a tudás, a friss információk, az új technológiák és újabb pályázati lehetőségek azonnali megismertetése a gazdálkodókkal.

6. A programnak az optimális méretű családi farmgazdaságok létrejöttét kell támogatnia, ezért a résztvevő családoknak a tartós haszonbérletre kapott földjeikkel együtt gazdaságuk mérete ne érje el a 25 EUME-t. Úgy véljük, hogy egy ekkora gazdaság képes már eltartani egy 5-6 fős családot,mivel az elsődleges cél az induló gazdálkodó családok legalább 3 gyermek felnevelésére való ösztönzése, a Demográfiai földprogramnak nem lehet célja a már jelentős méretű birtokkal rendelkező családok újabb földhöz juttatása, ahhoz jelen programban nem áll rendelkezésre elegendő földterület. Ezért javasoljuk, hogy az NFA által rendelkezésre bocsátott állami földterületekből nagyobb arányban részesedjen jelen földprogram.

7. A Programban 18-35 év közötti fiatal párok vegyenek részt, a családban valaki rendelkezzen a 23/2007 (IV.17.) FVM rendelet szerinti végzettségek valamelyikével.E korosztály számára hat ösztönzően a javasolt minimum 3 gyermek felneveléséhez nyújtott támogatás (anyagi és földhasználati), azonban szakirányú végzettség nélkül, nem biztosított a szakszerű gazdálkodás.

Ezért javasoljuk az Oktatási Államtitkárságnak, hogy az új Közoktatási törvény írja elő az általános iskolai technika órák keretében a gyermekeknek növénytermesztési és állattartási ismeretek kötelező tanítását.

8. A Demográfiai földprogram bevezetése előtt fontosnak tartjuk a falugazdász és a hegyközségi hálózatok, illetve pályázatíró szervezetek bevonásával az indokolt szükséges felméréseket elvégezni, hogy mekkora igény és hajlandóság mutatkozik a fiatalok körében a részvételre. A tartós haszonbérbe szánt földterületek egy családnak jutó nagyságát ugyanis ez az igény határozhatja meg. Az IKSZ pedig vállalja, hogy a tagságán keresztül megszólított fiatalok által elért körben segíti az Államtitkárság ezirányú felmérő munkáját. Ehhez minél előbb szükséges megismerni a földterületek földrajzi elhelyezkedését és adottságait.

9. A földprogram mellett a VM támogassa helyi termelői piacok létrejöttét, ehhez azonban elengedhetetlen a gazdálkodók jelenlegi, általában papír alapú adminisztrációs terheinek csökkentése, és a feldolgozást ellehetetlenítő túlzó és értelmetlen előírások egyszerűsítése. Ezek egyszerűsítésével a farmgazdálkodó meg tud jelenni a helyi piacokon, nyers és feldolgozott termékeit el tudja szállítani a helyi közintézményekbe. A Demográfia földprogramban résztvevő családok számára is fontosabb a termés és az állatok értékesíthetőségének biztosítása, a helyi piac megléte által. A programmal párhuzamosan a VM-nek el kell érnie, hogy a kereskedelmi láncok eredetvédett, hazai termékeket áruljanak nagyobb arányban polcaikon. Szigorú import ellenőrzésekkel a silány minőségű, vegyszerezett, ismeretlen eredetű termékeket tartsák távol a piactól.

10. A Demográfiai földprogram beindulása után az abban részt vevő családokat önkéntes alapon közcélú hirdetésekben kell bemutatni a tv-ben, rádióban, újságokban. A Programban részt vevő fiatal családok mintául szolgálhatnak, hogy nagy család mellet tis lehetséges a tisztességes megélhetés , a növénytermesztés és az állattartás azaz a mezőgazdasági termelői tevékenység által.

11. A Program mellett szükséges egy új, az eddigiektől eltérő szemléletmódú szövetkezeti struktúra kidolgozása. Az államnak az Európai Uniós forrásokkal együtt nem a megalakulást kell erőteljesen támogatnia, hanem sokkal inkább a feldolgozás minőségét javító, annak folyamatosságát biztosító beruházásokat, és sokkal hatékonyabb állami felelősségvállalás szükséges az értékesítés támogatásában is. Az államnak fel kell vállalnia a külföldi kézben lévő kereskedelmi láncokkal való megállapodások megkötését, vagy az abban való részvételt, a frissáru piac és az ebből feldolgozott hazai termékek gyártóinak legtöbbje ugyanis nem rendelkezik sem képességekkel, sem megfelelő ismeretekkel egy ilyen tárgyalás lebonyolítására. Ezen szövetkezetekbe a demográfiai Földprogramban részt vevő farmgazdaságok belépése és aktív közreműködése kötelező. Hangsúlyt kell helyezni a családi gazdaságok érdekvédelmére is, lehetőleg szervezeti formában (regionális szakmai, eredetvédelmi, értékesítési, közösségi marketing szövetségek létrehozásával).

IKSZ Vidékért Munkacsoport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr883233017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása