HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.08.24. 02:32 magyarvidék

IKSZ: nem tehető különbség a tömeggyilkos önkényuralmi rendszerek között!

A totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából nyilatkozott az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint az emberi élethez és az emberi méltósághoz mindenkinek elidegeníthetetlen joga van, és a tömeggyilkos önkényuralmi rendszerek áldozatai között nem lehet különbséget tenni.

Stágel Bence az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Gaal Gergely elnökhelyettes a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelték: a totális diktatúrák uralmát túlélt Európa népeinek különös felelősségük van abban, hogy ma, amikor ismét nagy átalakulások zajlanak a minket körülvevő világban, az emberiség helyes válaszokat találjon a kor kihívásaira.

A kereszténydemokrata politikusok hozzátették: világossá kell tenni minden nemzedék, különösen a fiatalok számára, hogy a nemzeti és a nemzetközi szocializmus, azaz a nácizmus és a kommunizmus megjelenési formái soha többé nem lehetnek részei az emberiség történelmének.

Kitértek arra, hogy a nyugati keresztény civilizáció vezetőinek alapvető kötelességük az is, hogy határozottan kiálljanak az emberek szabadságát súlyosan korlátozó, egyes államokban még mindig jelen lévő zsarnoki rendszerek ellen. "Megengedhetetlen, hogy a huszonegyedik században még mindig vannak olyan országok, ahol embereknek harcolniuk kell a szabadságukért, emberi méltóságuk megőrzéséért, vagy hátrányos megkülönböztetést kell szenvedniük származásuk, világnézetük, vallási hovatartozásuk miatt" - írta Stágel Bence és Gaal Gergely, hozzátéve: nem lehet elfogadni azt sem, hogy néhány kommunista maradvány-diktatúrában és egyes, szélsőséges iszlám irányzatok által irányított országokban még mindig lehetséges a keresztény emberek hátrányos megkülönböztetése, illetve egyes helyeken folyamatos zaklatások érik a keresztényeket, vagy tiltják a keresztény hitre történő áttérést.

Augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak első nemzetközi emléknapját. Az EU-országok igazságügyi miniszterei júniusi luxembourgi tanácskozásukon - magyar-lengyel-litván kezdeményezésre – fogadták el a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozataira emlékező dekrétumot. E napon az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei Varsóban közösen róják le kegyeletüket az áldozatok előtt.

MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr693174926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása