HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.08.21. 23:47 magyarvidék

Elképesztő szerződések köttettek az MSZP idején

Folyamatosan, egyenként veszi górcső alá a minisztérium és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az előző kormányok által kötött, termőföldekre szóló haszonbérleti szerződéseket. Egy konkrét esetben már határozat született, ott nyolcezer hektárra érvényes szerződést kell semmisnek tekinteni. Az átvilágítás során olyan elképesztő kontraktust is felleltek, amelyet német nyelven kötöttek, s jogi eljárás esetén a bécsi bíróságnak kell eljárnia a szerződés szerint. A Magyar Hírlap elsőként írta meg hétfőn a leltár tapasztalatait.

Az ősszel hatvanötezer hektár állami termőföld hasznosítására írnak ki pályázatot

Mintegy százezer hektárnyi termőföld, huszonötezer ingatlan nem volt nyilvántartva a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) – tudta meg a Magyar Hírlap a hét elején.

A birtokunkba került, állami földvagyonra vonatkozó teljes jogi audit szerint két balatonnyi, eddig teljesen ismeretlen, fehér foltnak számító terület került fel újra az állami földvagyon térképére. Termőföld helyett temetőt, autóutat, vastelepet találtak a szakemberek az állami földeken, amelyek harminc százalékán más jellegű tevékenységet folytatnak egyesek, mint ami a földbejegyzéseken szerepel. A lapunk által írt informá­ciókra hivatkozó tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott: kusza, tarthatatlan földbirtokviszonyokat örökölt az új kabinet az előző kormányoktól.

„Súlyos örökséget hagyott ránk a nyolc évig regnáló szocialista kormányzat – a nyilvántartás és a valóság eltér egymástól. Az NFA még az ősszel hatvanötezer hektár állami termőföld hasznosítására ír ki pályázatot” – mutatott rá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Hangsúlyozta: három kiemelt kormányprogram megvalósításában vesz részt a szervezet. „A szociális és demográfiai földprogramban, valamint a közmunkaprogramban. Előbbi iránt száztizenhét önkormányzat érdeklődik, s hetvenöt várhatóan még az idén elindítja a programot” – fogalmazott a tárcavezető.

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke kiemelte: a haszonbérbe, vagyonkezelésbe adás az állami földek egyik legfontosabb hasznosítási módja. Nyilvános pályáztatás útján, átlátható módon, a földbirtok-politikai irányelveknek megfelelően hajtják végre a földek hasznosítását, s a pályázatokat szeptember 10-én hirdetik meg.

Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára lapunknak elmondta: az elmúlt néhány hónapban hatvanezer szerződést néztek át a szakemberek, s mintegy kétszázezer ingatlan jogi állapotát vizsgálták meg.

„Folyamatosan, egyenként vesszük górcső alá az előző kormányok által kötött, termőföldekre érvényes haszonbérleti szerződéseket. Egy konkrét esetben már határozat született, ott nyolcezer hektárra szóló szerződést kell semmisnek tekinteni. Az átvilágítás közben olyan nonszensz és elképesztő kontraktust is felleltünk, amely német nyelven köttetett, s jogi eljárás esetén a bécsi bíróságnak kell eljárnia a szerződés szerint. Egy szántóföldáron bérbe adott gyümölcsösre kötött szerződésből pedig már rendőrségi ügy van. A múlt vizsgálata nem áll le, helyreállítjuk a törvényességet” – magyarázta Farkas Imre.


Hazaárulásnak minősül a piacvesztés

Az Orbán-kormány célja, hogy minőségi kis- és közepes családi gazdaságok szövetkezésére alapuló mezőgazdaság jöjjön létre, amely élhető vidéket tart fenn, sok embernek ad munkát és megélhetést – mondta tegnap Ángyán József Debrecenben. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint „emberes munka” van hátra, mert „kirabolt, eladósodott országban élünk”, hazánk a belső és a külföldi mezőgazdasági piacait, a feldolgozóiparát is elveszítette, s ez hazaárulással ér fel. Az államtitkár hangsúlyozta, tarthatatlan, hogy az értékesített agrártermékek árából mindössze 19 százalék jut a termelőnek. (MTI)

 

Szarvas Szilveszter-MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr903169819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása