HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.07.26. 23:21 magyarvidék

Átverték a jóhiszemű őstermelőt

Csongrád megyében egyelőre egy termelő tárcsázta be a kukoricáját, miután genetikailag módosított vetőmag került a földjébe. Az őstermelő gazda kereskedőtől vásárolta a vetőmagokat, ám a magok eredetét nem ismerte.

Csongrád megyében egyelőre egy Csongrádhoz közeli termelő volt kénytelen betárcsázni kukoricáját, mert genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagot használt – tájékoztatta Varga Márta, a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője a távirati irodát. Az őstermelő gazda jóhiszeműen vásárolt a kereskedőtől, a vetőmag eredetét nem ismerte. A vizsgálatok megerősítették, hogy a kukorica genetikailag módosított. A növény- és talajvédelmi igazgatóság határozata alapján a termelő maga végezte el a szennyezett állomány megsemmisítést a 4,38 hektáros területen. Varga Márta közölte: mivel a génmódosított magból kikelt növények a környező területeket is beszennyezhették a virágzás alatt, így további területeket kell betárcsázni. Az úgynevezett pufferzóna, a kukoricatábla melletti négyszáz méteres terület kijelölése még tart.

A jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendeli el a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) azokon a hazai területeken, ahol GMO- szennyezett vetőmagokat vetettek. Az azokból kikelő állomány ugyanis további szennyeződések forrása lehet. A szaktárca úgy tájékoztatta lapunkat, hogy ha a termelő a határozatban meghatározott időpontig nem végzi el a növényállomány megsemmisítését, akkor azt a gazdálkodó költségére az MGSZH végezteti el termésbecslés nélkül. Hazánk nemzetstratégiai érdeke a GMO-mentesség fenntartása. Szakemberek szerint, ez az egyik alapja a hosszú távon fenntartható növénytermesztésnek és exportpiacaink megtartásának. A minisztérium szerint a magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalmazó felel a vetőmag GMO-szennyezéstől való mentességért.

szsz-MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr783102798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása