HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.06.21. 00:10 magyarvidék

Mégis szabad szakszerűen tömni és tépni

A libatépés kapcsán tesz feljelentéseket a Négy Mancs, ugyanis szerintük a tépés folyamata szenvedést okoz a libáknak. A magyar fél véleménye szerint viszont élettani kutatások bizonyítják, hogy a szakszerű tollszedés folyamata fájdalommentes. Másrészt a magyarok sérelmezik a párbeszéd hiányát, ami által fény derülhetett volna arra is, hogy ez ügyben nincsen Európai Uniós tiltás, csak ajánlás.

A Négy Mancs korábbi, ágazati szakemberek szerint egyszerű lejárató kampánya óriási károkat okozott az ágazatnak, több család, vállalkozás életét tette tönkre. A szervezet magyarországi munkatársai azonban óriási sikerként könyvelték el akkori akciójukat. Ezek során a Négy Mancs internetes oldalán több olyan, nem is Magyarországon készült felvételt tettek közzé, amely véres, megkínzott állatokat mutatott. A szakértők akkor arra jutottak, hogy, bár a liba tényleg kifacsart pozícióban van az etetéskor, a gumicsöves tömés nem fáj az állatnak, ha a munkát gyakorlott szakember végzi.

Szilágyi István, a Fehér Kereszt Állatvédő Liga kurátora a közrádiónak elmondta: a Négy Mancs most ismét etikátlan módon keresi meg a magyar gazdákat, és várhatóan egy újabb lejárató kampányra készül a magyar agrárium ellen. Hangsúlyozta: léteznek egységes, egész Európára érvényes állatvédelmi útmutatások, ám a jogalkotás, a paragrafusok betartatása és annak ellenőrzése alapvetően tagállami hatáskör. Éppen ezért a kurátor nem érti, hogy a Négy Mancs – amennyiben kétségei vannak a tollszedéssel kapcsolatban – miért nem keresett meg egyetlen magyar állatvédő szervezetet sem. A Fehér Kereszt például az összes korábbi, az állattenyésztést érintő állatvédelmi kérdésben helyt állt, ezért érthetetlen számukra az, hogy ezúttal is elmaradt a kapcsolatfelvétel – tette hozzá.

A konzultáció hiányát emelte ki a Tollszövetség elnöke is. Baradács László hozzátette: évek óta hangoztatott érveiket figyelmen kívül hagyják a radikális szervezetek. Ilyen például az, hogy évente körülbelül 150 millió takaró készül a világon, és ha a toll helyett szintetikus anyagokat használnának, annak lényegesen nagyobb lenne a környezetterhelése, mint a mostani rendszernek.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke vitatta a Négy Mancs kijelentését, hogy Magyarországon tilos lenne az élő ludakról történő tollszedés. Az Európai Uniónak valóban volt egy ilyen felhívása, ám ehhez Magyarország – több más tagországgal egyetemben – nem csatlakozott. Emellett persze fokozottan kell ügyelni az állatjóléti normák betartására, ezért a terméktanács – együttműködésben a szakhatósággal és magyar állatvédőkkel – etikai kódexet alkotott, amely megteremtette a kíméletes tollszedés szakmai keretei

A szakember hozzátette: a termelők kapuja bármikor nyitva áll az állatvédők előtt, ha azok a szabályokat, a sportszerűséget betartva jönnek. Mindezt Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő is megerősítette: Magyarországon a tollszedés legális, engedélyezett és nagyon szigorú szabályokkal alaposan körülépített tevékenység. Ha ezeket az előírásokat betartják, a libák, de a libatartók is védettek maradhatnak.


OrientPress Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr903001829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása