HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.03.31. 23:18 magyarvidék

Újabb agrárdiplomáciai siker Brüsszelben

A Fazekas Sándor vezette agrárminiszterek tanácsa kétharmados többséggel elfogadta a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről szóló magyar elnökségi következtetéseket.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ülés szünetében tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a magyar elnökségnek sikerült lezárnia a KAP jövőjéről szóló kétéves vitát, ezért az Európai Bizottság megkezdheti a reformról a konkrét jogszabályjavaslatok kidolgozását. A tervezetet várhatóan ősszel terjeszti a tagországok elé a végrehajtó testület.

A következtetések teljes mértékben tükrözik a magyar elnökség által megfogalmazott mottót, azaz: az erős Európának erős Közös Agrárpolitikára van szüksége nemcsak az európai gazdálkodók közössége, hanem valamennyi uniós polgár érdekében – mondta Fazekas Sándor. A nagy többséggel elfogadott dokumentum legfontosabb üzenete, hogy Európának elegendő, biztonságos és jó minőségű élelmiszert kell előállítani elfogadható áron úgy, hogy természeti erőforrásainkkal okosan gazdálkodjunk, vigyázzunk a környezetre, az éghajlatra, törődjünk az állatok jólétével, és közben gondoskodjunk arról, hogy a vidéki térségek Európa teljes területén gyarapodjanak, és gazdaságilag életképesek maradjanak.

A KAP reformja a magyar elnökség legfontosabb programpontja volt az eddigi agrárminiszteri tárgyalásokon - mondta a miniszter. A megállapodás jó üzenet az európai polgároknak, a gazdáknak, mindazoknak, akik az európai vidéken élnek, akiket a Közös Agrárpolitika bármilyen vonatkozásban érint.

Az uniós miniszterek fontosnak tartják, hogy hosszú távon fenntartható, hatékony és versenyképes legyen az uniós agrárágazat. A tanács ülésén a közvetlen jövedelemtámogatások újraelosztásáról intenzív vitákat folytattak a miniszterek, végül a grémium arra a következtetésre jutott, hogy a támogatásokat a jövőben méltányosabban kell elosztani, és figyelembe kell venni az uniós költségvetés általános kereteit.

A tanács bebizonyította elkötelezettségét, hogy megvédi a gazdálkodókat az árak és a bevételek ingadozásaiból eredő, egyre növekvő kockázatoktól. Támogatják, hogy a termelők kapjanak méltányos részesedést az élelmiszerláncon belüli jövedelmekből.

Külön figyelmet kell fordítani az ifjú gazdálkodókra, mert rajtuk áll, hogy az EU képes lesz-e elegendő jó minőségű élelmiszert termelni - emelte ki Fazekas Sándor.

A magyar miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Közös Agrárpolitika zöldebbé tétele érdekében az ülés résztvevői támogatták, hogy a KAP legyen része az éghajlatváltozás káros hatásai elleni küzdelemnek. Hozzáfűzte: ezáltal ösztönzik az innovációt is.

A most elfogadott szöveg nem minősül a miniszteri tanács egységes álláspontjának, miután hét ország - bár általánosságban egyetértett vele, de - egyes elemeit nem támogatta, egy tagállam pedig tartózkodott. A záródokumentum-tervezet pontjainak 90 százalékában teljes volt a tagállamok egyetértése. Nem költségvetési kérdésekben volt vita, hanem a piaci eszközök, a közvetlen támogatások, a KAP első és második pillérének megítélésében.

A sajtótájékoztatón Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse méltatta a magyar elnökségnek az iránymutatások kidolgozására tett erőfeszítéseit, és hangsúlyozta, hogy az ülésen született eredmények egyértelműen sikert jelentenek. Ciolos hangoztatta, hogy az elfogadott következtések visszatükrözik az Európai Bizottság kiinduló előterjesztésének szellemiségét és főbb elemeit. Gazdaságilag versenyképesebb, fenntartható vidéki gazdálkodást biztosító, környezetbarát mezőgazdaság felé vezetnek a következtetések - szögezte le a román biztos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr442789872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása