HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2012.01.14. 16:26 magyarvidék

2015-ig nem kell visszasajtolni a termálvizet a gazdáknak!

 A kormány 2015. június 30-ig felfüggeszti a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek visszasajtolási kötelezettségét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012. május 31-ig elkészíti azt az ütemtervet, amellyel  a termálvizek mezőgazdasági hasznosítását – a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve – szabályozza. A tárca arra törekszik, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek, ugyanakkor a fóliasátras gazdák is megtalálják a számításukat. 

Magyarországon főleg az energiaárak határozzák meg a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés gazdaságos fenntartását, piaci bővítésének lehetőségét. Az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt. Geotermikus fűtéssel viszont az üvegházas és fóliás kertészetek gazdaságosan működnek. 

2010-ben, a választások előtt néhány nappal, a Bajnai kormány arról döntött, hogy 2012 decemberétől vissza kell sajtolni a fóliasátrak fűtésére használt termálvizeket, ami óriási pánikot okozott a kertészetekben. 

A visszasajtolás nem oldható meg gazdaságosan illetve az Alföldön – ahol a kertészetek egy része termálenergiát is használ – technikai akadályba ütközik. A visszatápláló kutak létesítése ellehetetlenítené az ágazatot. 

A kormány mostani döntése hozzájárul a hagyományos energiaforrások felhasználásának visszaszorulásához, az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez, a mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez, a vidéki munkahelyek megőrzéséhez, és biztosítja a mezőgazdaságból élő családok megélhetését. 

A geotermikus energia hosszú távú és kiszámítható jogi hátterének biztosítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, és több érintett szakmai szervezet képviselőivel. A tárgyalások  célja, hogy a korlátozottan utánpótlódó termálvíz készletek által hordozott megújuló geotermikus energia hosszútávon, fenntartható módon hasznosuljon, és elkerülhető legyen a felszíni vizek szennyeződése is.

A kormányhatározat szövege itt olvasható.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr63545585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása