HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.12.23. 14:54 magyarvidék

A kormány négyszázötvenmillió forintot költ a zsebszerződéssel érintett őrségi termőföldek egy részének felvásárlására

  Mintegy 4600 hektárnyi olyan természetvédelmi oltalom alatt álló termőföld található az Őrségi Nemzeti Park területén, amelyet valószínűleg jogellenes szerződések mögé bújva külföldi állampolgárok használnak. A kormány 450 millió forintot csoportosított át az Őrségi Nemzeti Parkhoz, hogy legalább 500–1000 hektár védett területet felvásárolhasson. Az üzenet egyértelmű: el a kezekkel a magyar földtől!

Az Őrségi Nemzeti Parkban 500-1000 hektár védett terület kerülne ismét magyar tulajdonba

A kormány úgy döntött, 450 millió forintot csoportosít át a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) az Őrségi Nemzeti Parkhoz, hogy utóbbi legalább ötszázezer hektárnyi, feltehetően zsebszerződéssel érintett, természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet felvásároljon – jelentette be Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára tegnap. A döntés tényleges és egyben szimbolikus lépés a zsebszerződések, a mutyik felszámolására. „Csak az Őrségi Nemzeti Park területén mintegy négyezer-hatszáz hektárnyi, olyan természetvédelmi oltalom alatt álló termőföld található, amelyet valószínűleg jogellenes szerződések mögé bújva külföldi állampolgárok használnak. A mostani lépés egyértelmű jelzés az ilyen ügyekben érintett külföldi és magyar gazdáknak a kormányzati szándék komolyságáról” – mondta Illés Zoltán. Az államtitkár nyomatékosította: az üzenet nem más, mint hogy iszkoljanak a külföldiek, el a kezekkel a magyar földtől. „A kormány minden olyan területet visszavesz, amelyet külföldiek használnak jogellenesen. Ezért azt javaslom, hogy akik érintettek a zsebszerződésekben, azok most intézzék el egymás között az ügyes-bajos dolgaikat, és szüntessék meg a megállapodásukat, mert utána már nem lesz lehetőségük rá. Nemcsak a zsebszerződéseket szüntetjük meg, hanem a pofátlanul alacsony bérleti díjakat tartalmazó földhasználati szerződéseket is felbontjuk, s újratárgyaljuk” – hangsúlyozta Illés Zoltán. Kifejtette: számtalan olyan szerződés létezik, amely mondjuk száz-, ezer-, vagy hétezer forintos havi bérleti díjról szól, miközben havonta ötvenezer forint támogatást kapnak a földhasználók. „Hát ki az a balga ember, akinek nem lenne bomba üzlet egy ilyen szerződés?” – tette fel a kérdést a politikus.

A törvényi szabályozás szerint a védett és védelemre tervezett természeti területeket 2015 végéig állami tulajdonba kell venni, tehát a kormányhatározat jelentősen segíti az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságát a feladata teljesítésében. Illés Zoltán szerint egyedülálló helyzetet teremt a kormány döntése, hiszen ritka az a pillanat, amikor a gazdasági, a nemzeti, a természetvédelmi érdekek és a gazdák érdekei egyszerre kapcsolódnak össze.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár kijelentette: a kormány és a szaktárca határozott célja, hogy védje, gyarapítsa az állami termőföldvagyont, megakadályozza a feltételezhetően jogellenes külföldi földhasználatot és a tiltott tulajdonszerzést. „Ezek hatékony felszámolásához következetesebb hatósági munkára is szükség van, elengedhetetlenek például az alapos környezettanulmányok, amelyek minden kétséget kizáróan igazolják a helyben lakás tényét. A külföldi állampolgárok a jogellenes szerződések mögé bújva a magyar termelőknek járó uniós földalapú támogatások egy részét is felmarkolják, több száz millió forintra rúgó károkat okozva ezzel” – szögezte le V. Németh Zsolt. Sebestyén Róbert, az NFA elnöke kiemelte: a kormány döntése az első nagy lépés annak érdekében, hogy természetvédelmi területek állami tulajdonba kerüljenek. A megvásárolt területeken a földalapkezelő lesz a joggyakorló, a vagyonkezelési feladatokat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága látja el. Az igazgatóság hasznosíthatja az érintett földeket, így bérbe adhatja olyan helyi magyar vállalkozóknak, akik a természetvédelemmel összhangban gazdálkodnak.

Illés Zoltán végül kifejtette: mintegy hatvanötmilliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az összes gyanús hasznosítású termőföldet felvásárolja az állam, miközben a szaktárca éves költségvetése 170 milliárd forintra rúg. „A földvásárlási program folytatódik, erre a célra jövőre is legkevesebb 450 millió forintot elkülönítünk. A kormány ugyanakkor jelezte, ha magasabb összegre van szükség, akkor a magyar termelők és a magyar állam érdekét figyelembe véve biztosítja a nagyobb keretet.”

Szarvas Szilveszter-MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr303491212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása