HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.12.19. 19:50 magyarvidék

Odafigyelnek a Fidelitas szavára – interjú Chladek Tibor kabinetvezetővel

Mozgalmas évet tudhat a háta mögött a Fidelitas Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kabinet. A szakmai testület számos rendezvényt szervezett, több szakpolitikai témában hallatta hangját, képviselte a vidéki fiatalok érdekeit. A végéhez közeledő év tanulságairól Chladek Tibor kabinetvezetőt kérdeztük.

Mit emelne ki a kabinet elmúlt egy évéből?

Nehéz lenne egyetlen dolgot kiragadni. Jártuk az országot, kihelyezett kabinetülést tartottunk Füzesgyarmaton, Szolnokon, Fülöpházán, szakmai konferenciákat rendeztünk. Kormánytagok, országgyűlési képviselők, a magyarországi közélet meghatározó személyiségei voltak rendezvényeink előadói. Segítettük a Fidelitas országgyűlési képviselőinek munkáját és pályázati tanácsadó irodát hoztunk létre a fiatal gazdáknak. Egy biztos: mozgalmas volt az elmúlt év!

Mit tart az elmúlt egy év legnagyobb sikerének?

Az elmúlt esztendőben egy olyan szakpolitikának az elvi alapjait fektettük le a Fidelitas keretei között, amelyre a meglátásom szerint az elmúlt időszakokban az indokoltnál kevesebb figyelem összpontosult. Bebizonyítottuk, hogy a Fidelitasnak van érdemi mondanivalója a vidéken élő, mezőgazdasággal foglalkozó fiatalok számára is. Megőriztük és továbbadtuk a hitet, hogy a gazdálkodás, mint létforma nem meghaladott, és hogy a vidéki fiatalok sem lehetnek másodrangú állampolgárok ebben az országban. Meglátásom szerint sikeresen képviseltük azt a konzervatív álláspontot, hogy a magyar mezőgazdaság jövőjét nem lehet a piac farkastörvényeire alapozni, hanem fokozott állami szerepvállalással támogatni kell mindazokat, akik ebben az ágazatban kívánnak megélhetést teremteni önmaguk és családjuk számára.

Milyen a szakmai kabinet kapcsolata a Vidékfejlesztési Minisztériummal?

Őszinte örömmel mondhatom, hogy a szaktárcánál odafigyelnek a Fidelitas szavára. Hűen jelzi a Fidesz ifjúsági társszervezetének a közéletben betöltött súlyát, hogy a VM minden olyan jogszabály-tervezet kapcsán, amely jelentős mértékben érintette a fiatal gazdákat és a vidéken élő fiatalokat, kikérte kabinetünk véleményét. Ilyenformán Dr. Ángyán József államtitkár úr felkérésére a Fidelitas képviseletében részt vettem a demográfiai földprogramot előkészítő bizottság munkájában, V. Németh Zsolt államtitkár úrral pedig a fiatal gazda pályázatokról folytattam egyeztetéseket kabinetünk szakértőivel közösen. Meggyőződésem szerint sikeresen képviseltük az új nemzedék értékeit és érdekeit ezeken az egyeztetéseken. Külön megtiszteltetés, hogy Mihalovics Péter miniszteri biztos felkérésre közreműködhettem a Kormány ifjúságpolitikai stratégiai vitairatának, az Új nemzedék jövőjéért programnak az elkészítésében is. Nem kérdés: a Kormány partnerként tekint a Fidelitasra a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakpolitikák tekintetében is.

A kabinet nemrég egy közös nyilatkozatott fogadott el az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Vidékért Munkacsoportjával „Az Új nemzedék a vidék megmaradásának záloga” címmel. Miért jött létre a nyilatkozat?

A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági társszervezete természetes szövetségesünk, hiszen a Fidelitas és az IKSZ hasonló nézőpontból látja a világot. A nyilatkozat és az azt előkészítő közös kabinetülés azt a célt szolgálta, hogy meghatározásra kerüljenek a két ifjúsági szervezet szakmai együttműködésének elvi és gyakorlati alapjai, hogy egymást erősítve dolgozhassunk céljainkért a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén is. Mindkét szervezet súlyos problémának tartja a fiatal gazdálkodók alacsony számát, a vidéki infrastruktúra hiányosságait, a demográfiai válságot, ugyanakkor egyaránt fontosnak ítéli a magyar termőföld hazai kézben tartását, a vidéki fiatalok esélyegyenlőségének megteremtését, a hazai élelmiszerek piacra jutásának támogatását, és a nyugat-Európában sikeresen alkalmazott, önkéntességen alapuló szövetkezési modellek meghonosítását. Ezekért a közös célokért fogunk együttműködni a jövőben.

Köszönöm a beszélgetést.

Én köszönöm a lehetőséget.Egyúttal engedje meg, hogy a Magyar Vidék Blog minden kedves olvasójának áldott ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt kívánjak!

Magyar Vidék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr473476423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása