HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.11.28. 21:40 magyarvidék

A Közös Agrárpolitika jövőjéről tanácskoznak az európai agrárkamarák vezetői Budapesten

 Az Európai Unió 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitikájáról (KAP) cseréli ki véleményét több uniós tagország agrárkamarai vezetője Budapesten a Visegrádi Országok (V4) 43. agrárkamarai találkozóján.

 

 

Az agrárkamarai tanácskozás sokat segíthet abban, hogy a reformot követően se legyen bonyolult a KAP rendszere, a forrásokhoz könnyen hozzáférhessenek a gazdálkodók, és az Európai Unió agrárpolitikája továbbra is biztonságot nyújtson, mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A kétnapos fórumon a V4 országok - Cseh-, Lengyel- és Magyarország, valamint Szlovákia –képviseltetik magukat, de jelen vannak még a balti államok, továbbá Románia és Horvátország agrárkamarai delegációi is.

A helyettes államtitkár hozzátette: Magyarország a közvetlen támogatások szintjét szeretné megőrizni. Erre van esély, hiszen ezt tükrözi az EU Bizottságának javaslata is. Feldman Zsolt rámutatott, hogy a KAP "zöldítésének" sikere is lényegében azon múlik, könnyen lehet-e az új szabályokat alkalmazni, enyhül-e a bürokrácia.

Wiktor Szmulewicz, a COPA, az európai gazdaszervezet lengyel alelnöke jelezte: a KAP reformjával kapcsolatban nehéz és hosszú tárgyalásokra számít. A Közös Agrárpolitikával kapcsolatos kérdések ugyanis a jelenlegi helyzet, azaz a gazdasági válság miatt bonyolultak - tette hozzá.

Fontos az európai belső piac védelme, a fogyasztók megnyerése az európai áruk vásárlására, továbbá a befektetések ösztönzése az agráriumban. Mindennek érdekében továbbra is biztosítani kell a KAP működtetéséhez szükséges forrásokat, valamint csökkenteni kell a régi és az új tagállamok közötti támogatási különbségeket, fűzte hozzá az alelnök.

Poprády Géza, a Magyar Agrárkamara miniszteri biztosa elmondta: azzal a céllal hívták egyeztetésre az agrárkamarai vezetőket, hogy az új KAP-pal kapcsolatban megismerjék a nemzeti véleményeket, és a későbbiekben kialakítható legyen egy közös álláspont. A miniszteri biztos nyitottságra és folyamatos konzultációra kérte a megbeszélés résztvevőit.

Poprády Géza emlékeztetett arra, hogy a Magyar Agrárkamara álláspontja az új KAP megítéléséről egybeesik a kormány álláspontjával. A legfontosabb feladat a KAP egyszerűsítése, a források reálértékének megőrzése, valamint az aktív mezőgazdasági termelők támogatása.

(MTI/VM Sajtóiroda)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr213419928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása