HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.11.18. 22:18 magyarvidék

A kiskapukat bezárják, a szabályszegőket pedig eltilthatják a tevékenységtől

 Negatív hatása lenne, s ellentétes lenne a racionalizálással az a felvetés, amely kivenné az egységes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság jogköréből az élelmiszerek fogyaszthatósági idejének ellenőrzését. Szakemberek szerint a mostani irány a jó, amely szerint egyetlen minisztérium, a vidékfejlesztési tárca alá tartozik az élelmiszer-biztonság. A kormányváltás előtt három tárcának volt jogosítványa a kontrollra, emiatt alacsonyabb volt a felderítés hatékonysága.

Hatékony a hazai élelmiszer-biztonsági felügyelet

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezébe adná az élelmiszerek fogyaszthatósági idejének ellenőrzését egy legutóbbi javaslat, amely az Országgyűlés illetékes albizottságának legutóbbi ülésén került terítékre. Lapunk az ügyben a vidékfejlesztési tárcát is megkereste, ahol neve elhallgatását kérő szakember úgy nyilatkozott: negatív hatása lenne és ellentétes a racio­nalizálással a felvetés. Szerinte s más szakemberek szerint is éppen a mostani irány a helyes út, amely egyetlen minisztérium, a vidékfejlesztési tárca alá rendelte az élelmiszer-biztonságot s annak minden területét. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző kormányciklus idején még három tárcának, az egészségügyi, a gazdasági, valamint az agrártárcának volt jogosítványa a kontrollra, így szétaprózódott a rendszer.

„Jelenleg mintegy háromezer ember foglalkozik az élelmiszerlánc-felügyelettel. Veszélyezteti a rendszert, ha ennek egy szegmensét kivesszük, s a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezébe adnánk, ahol négyszázhúsz fős a kapacitás a feladatra” – fogalmazott az általunk megkérdezett illetékes. Szerinte éppen a mostani rendszer az ideális, amely szerint a tárca alá tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felel az élelmiszer-biztonságért és a minőségért, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a tudományos dolgokért, a tápanyagigényekért s tartalomért, míg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az árképzés ellenőrzéséért, a fogyasztók gazdasági érdekeiért. Ismertette: évente háromszázötvenezer ellenőrzést végez el a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, százötvenezer terméket vesznek górcső alá, s másfél millió laboratóriumi vizsgálatot rendelnek el.

„Jelenleg európai színvonalon is hatékony, kiemelkedő a magyar élelmiszer-biztonsági felügyelet rendszere. A felderítés hatékonyságának növekedése visszatartó erő, s csökkent az ügyek száma. Ezzel szemben Európában szignifikánsan nő a kockázat” – mondta kérdésünkre az illetékes. A szakember hangsúlyozta: jövőre szigorítja a kormány az élelmiszerlánc-felügyeletre vonatkozó törvényt. „Az elkészült módosító javaslat szerint tizenötezer forintról húszezer forintra emelkedik majd az alapszankció mértéke, s kétmilliárd forintra ugrik a kiszabható pénzbírság plafonja. Más, hazánkban korábban nem honos szankciók is életbe lépnek jövőre, így például adott esetben eltilthatják a tevékenységtől a szabályszegőket, akik más néven, más társaságot alapítva sem léphetnek újra a piacra.

Szarvas Szilveszter-MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr853395142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása