HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.10.29. 04:27 magyarvidék

Csak keserűséget hozott az ágazat magánosítása

 Az elmúlt húsz év tekintetében korántsem beszélhetünk erős mezőgazdasági politikáról, így a magyar érdekek nem érvényesülhettek a cukoripari privatizációban – jelentette ki Tömpe István, az ÁPV Rt. volt igazgatósági tagja tegnap a cukoripar magánosítását vizsgáló országgyűlési bizottság előtt.

 
Nem jutottak érdemi információhoz tegnap az országgyűlési képviselők a magyar cukorgyárak magánosításának körülményeit vizsgáló eseti bizottság ülésén. A testület ülésére meghívott és a privatizációs folyamatban szerepet vállaló és vezetői posztokat betöltő szakemberek általában azzal hárították el a konkrétumokat firtató kérdéseket, hogy személy szerint ők nem foglalkoztak a cukoripar magánosításával, emellett tizenöt év távlatából nem emlékeznek az egyes konkrét ügyekre.

Kocsis István, az ÁPV Rt. egykori vezérigazgatója jelezte: a cukorgyárak privatizációja már befejeződött, amikor ő kapcsolatba került a magánosítási folyamattal. Hozzátette: ismeretei szerint az állam a kisebbségi tulajdont biztosító részvényeket a cukorrépa-termelőknek értékesítette kárpótlási jegyért igen kedvező feltételekkel, miután százhetven százalékon számították be a piacon az érték harminc százalékán forgó kárpótlási jegyeket. Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. volt igazgatósági elnöke a távirati iroda tudósítása szerint egyértel­műen kijelentette, nem foglalkozott cukoripari privatizációval, amíg az ÁPV Rt. igazgatósági elnöke volt. „A magyar politikai osztály az elmúlt húsz évben nem épített fel erős mezőgazdasági politikát, így az a cukoripari privatizációkor sem érvényesülhetett” – mondta Tömpe István, az ÁPV Rt. volt igazgatósági tagja. Hangsúlyozta: az 1990-es évek elején általában úgy zajlott a privatizáció, hogy az állam kisebbségi tulajdont értékesített menedzsmentjogokkal. Azt tanácsolta az országgyűlési képviselőknek, ha konkrétumokat szeretnének tudni a cukoripari privatizációról, tanulmányozzák a korabeli, meglévő dokumentumokat. 

Mint ahogy már többször megírtuk, a nemzeti érdeket sértve az ágazat katasztrofális leépüléséhez vezettek a magyar cukoriparban tett intézkedések az elmúlt két évtizedben. Húsz éve még tizenkét cukorgyár működött Magyarországon, ezekből mára mindössze egy maradt.
szsz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr803337404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása