HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.10.24. 23:09 magyarvidék

A Takarékbankban is lesz Agrár Széchenyi Kártya

A kormány számít a szövetkezeti hitelintézetekre az agrárfinanszírozásban, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a takarékszövetkezeti vezetőknek tartott stratégiai fórumon abból az alkalomból, hogy hamarosan a Takarékbankban is lehet Agrár Széchenyi Kártyát igényelni. Az első Agrár Széchenyi Kártyát október 27-én, csütörtökön veheti át az első igénylő Orbán Viktor miniszterelnöktől a Parlamentben.

 

 

Az államtitkár előadásában elemezte a magyar agrárfinanszírozás és támogatás helyzetét, majd kitért a mezőgazdasági vállalkozások hitelgazdálkodására. 2009-ről 2010 végére az agrárágazat társas vállalkozásainak hitelállománya 7,4%-os csökkenést követően 313,7 milliárd forint volt. Az ágazat hiteleinek csupán 22%-a volt devizahitel 2010-ben, míg ez az arány nemzetgazdasági szinten átlagosan 55,7%-ot ért el . 

Czerván György ismertette a szeptember 1-jén indult Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót, amelyet az őstermelők, a családi gazdaságok, az erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással és halgazdálkodással foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetnek.
Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel összege minimum 500.000 Ft, felső határa 25 millió Ft. A konstrukcióhoz a magyar állam 2 % kamattámogatást és kezességvállalási díjtámogatást biztosít.

A kormány 400 millió forinttal megemelte a költségvetésből a kamat- és kezességi díjtámogatásra fordítható keretet, így már egymilliárd forint fordítható erre a célra. Az Agrár Széchenyi Kártya Program nem jöhetett volna létre, ha nincs állami kamat- és garanciatámogatás, amelynek segítségével a magyar bankszektor képviselői könnyebben nyújtanak hitelt a vállalkozásoknak. Mostanáig az OTP és a Volksbank kapcsolódott be az Agrár Széchenyi Kártya hitelfolyósításba. Megerősítette, a kormány számít arra, hogy a későbbiekben a hitelprogramokhoz több pénzintézet is csatlakozik. 

Czerván György tájékoztatást adott a 2012. január elsejétől induló Fagykár Forgóeszköz Hitelprogramról, valamint a már elérhető MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram részleteiről. A Fagykár Forgóeszköz Hitelprogramban a gazdálkodók minimum 500 ezer és maximum 5 millió forint 100%-ban banki kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak, amelynek futamideje maximum 20 év, három év türelmi idővel. A hitel összegét a károsodás mértékével arányosan állapítják meg. 100%-os károsodás esetén 800 ezer forint hektáronkénti hitel igényelhető.

A kedvezményes hitelt az a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozás, mezőgazdasági őstermelő és családi gazdálkodó veheti fel, akinek ültetvényeiben kárt okoztak a 2011 tavaszi fagyok, és ezt a jogszabályokban foglaltak szerint igazolja is.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a vidéki takarékbank-hálózat fontosságára. Hangsúlyozta, jelenlétük előnyt jelent a kereskedelmi bankokkal szemben, amelyek csak a nagyobb városokban vannak ott, és a gazdák számára nehezebben elérhetőek.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr183327645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása