HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.10.07. 02:02 magyarvidék

Dr. Matheovits Ferenc emléktábla avatás

A rendezvényre 2011.09.07 –én, Pécsen, Terraccina téren került sor. A résztvevők száma 50-60 fő közé tehető, bár ezt nehéz pontosan meghatározni, a rendezvény szabadtéren történt megrendezéséből kifolyólag.

A program nyitányaként Oszoli Dénes, Pécs Városi Képviselő és a Pécsi Kereszténydemokrata helyi szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bayer Jánosné Keszüi hölgy szavalata következett.

Dr. Vargha Dezső méltató beszéde, Matheovits életét, megpróbáltatásait bemutató, áttekintő előadás volt. Az előadás színvonalából és tartalmából kitűnt, hogy egy fő levéltáros tárja tudását a hallgatóság elé.

Az emléktábla avatásánál Oszoli Dénes és Dr. Pálos Miklós vállaltak szerepet, közösen leplezték le és koszorúzták meg a Kassai József szobrászművész által készített alkotást.
Pálos Miklós, egykori államtitkár úr ezt megelőzően részletes és ugyanakkor érdekfeszítő betekintést nyújtott a kereszténydemokrata mártírral – hiszen Matheovitsot joggal nevezhetjük így – szerzett közös emlékeibe, élményeibe.  Barátságuk a kereszténydemokrácia 1989/90-es újjászervezésére nyúlik vissza!
Az emléktáblán a következő szöveg olvasható:

Dr. Matheovits Ferenc
(1914 – 1995)

jogász, politikus, a Demokrata Néppárt
országgyűlési képviselője (1947/48),
főtitkára (1956) emlékére,
aki 19 és fél évet töltött
a Rákosi- és a Kádár- rendszer
börtöneiben,
internáló táboraiban.

   Kereszténydemokrata Néppárt
Országos-, megyei-, városi szervezete,
Barankovics Alapítvány

2011.

Az emléktábla a Kereszténydemokrata Néppárt Baranya Megyei Székházának déli oldalán, egy igen forgalmas helyen került elhelyezésre.
A megemlékezést egy szerény agapé, kötetlen beszélgetés zárta.

Grób Gábor
KDNP Baranya megyei szervező

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr123284176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása