HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.09.29. 00:33 magyarvidék

A szuverenitás alapját jelenti a földtulajdon

A vidék és a nemzet halálát jelenti, ha gátolják a kis- és középvállalkozások erősödését, s elszakítják ezt a szektort a földtől – hívja fel a figyelmet a Százak Tanácsa. A testület szerint a nemzeti szuverenitás alapköve a földtulajdon, s támogatni kell a nemzeti vidékstratégiát, a hungarikum élelmiszerek termelését és a biogazdálkodást. A profit hajszolása veszélyezteti mezőgazdasági terményeink minőségét. A testület kiáll a nemzeti vidékstratégia mellett.

A vidékfejlesztési tárca erősíteni kívánja a mezőgazdaságban a kis- és középvállalkozásokat (Fotó: Csudai Sándor)

A magyarországi élelmiszer-gazdaság helyzetéről tartott kétnapos konferenciát Siófokon a Százak Tanácsa. A testület által felkért szakemberek szerint a nemzeti szuverenitás alapköve a földtulajdon. „A nagytőke érdekében hozott nagyüzemi törvények, rendeletek, amelyek egy része ma is érvényben van, s a népet semmibe vevő urak érdekei egyaránt gátolják a kis- és középvállalkozások erősödését, s elszakítják a gazdákat a földtől, a természettől. Mindez egyet jelent a vidék, a nemzet halálával” – áll a Százak Tanácsának lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában.

A testület szerint fontos, hogy kiemelkedően figyeljünk a közeljövő várható környezeti változásaira, ökológiai gondjaira, a klímaváltozásra, őriznünk kell föld- és vízvagyonunkat, s meg kell becsülnünk a vidék humántőkéjét. „Alapvető nemzeti érdek a falusi fiatalok tanulási és életfeltételeinek biztosítása és a kistermelői érdekek valóságos támogatása. Fontosak az egészséges élelmiszerek, ezért támogatnunk kell a biogazdálkodást, a GMO-mentes minőségi és hungarikum élelmiszerek termelését. Határozott kormányzati intézkedéseket igényel a tönkretett élelmiszer-feldolgozó ipar, így a cukorgyártás, malomipar, hús- és tejfeldolgozás talpra állítása” – szögezte le a testület.

A Százak Tanácsa arra is felhívta a figyelmet, hogy egyáltalán nem szolgálta hatékonyan a falvak megtartását, értékeinek megőrzését az elmúlt két évtizedben a vidékfejlesztésre fordított nyolcszázötvenezer-mil­liárd forintnyi állami támogatás. A tanács szerint a mezőgazdasági terményeink minőségét veszélyezteti a profithajsza, a multinacionális áruházláncok politikája.

Megírtuk, a kormány vidékstratégiája négy átfogó területről, az agrárgazdaságról, a vidékfejlesztésről, az élelmiszer-gazdaságról, valamint a környezet védelméről határoz meg célkitűzéseket és nemzeti programokat. Alapvető cél a versenyképesség növelése, munkahelyek teremtése, a vidéki gazdaság több lábra állítása, az élelmiszer-biztonság szavatolása és olyan életfeltételek megteremtése, amely miatt az emberek örömmel vállalják a vidéki életet.

Szarvas Szilveszter-MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr613264074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása