HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.08.02. 00:45 magyarvidék

Ötmilliós bírság is kiszabható a parlagfű miatt

Országszerte virágzás előtti állapotban van a parlagfű, az allergén gyomnövény néhány napon belül kezdi szórni a pollenjeit. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal július 1-jétől bírságolhat a parlagfű miatt, az első kényszerintézkedéseket már el kellett rendelni.

A felderítést a földhivatalok munkatársai végzik, 150-200-an vesznek részt a felderítésben, és körülbelül ennyien foglalkoznak a kényszerkaszálással is. Annak, akinek földjén parlagfüvet találnak, ki kell fizetnie az irtás költségeit és a bírságot is, utóbbi 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet – figyelmeztet közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Mivel a napraforgó- és gabonaföldek jelentős részén különböző mértékben ugyan, de jelen van a parlagfű, különösen fontos, hogy a tarlókon elvégezzék a tárcsázást a betakarítás után, hogy a magok a földbe kerüljenek. A kikelt növényeknél meg kell ismételni a talajmunkát, így ezzel a módszerrel gyakorlatilag teljesen ki lehet irtani a parlagfüvet.

Hazánkban csaknem 2 millió ember allergiás valamire, közülük egyes források szerint 60 százalékra tehető a parlagfűre érzékenyek aránya, és körülbelül egyharmaduk súlyos allergiás. Rohamosan nő az asztmás betegek száma is.

OrientPress Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr953118722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása