HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.07.18. 06:49 magyarvidék

Újra nyulak kerülhetnek az udvarokba

Augusztus huszadikáig lehet pályázni a „Nyúlunk a munkáért” programban elnyerhető 1000 tenyész- és 200 baknyúlra. A lehetőség tíz falut érint, ezekben húsz-húsz család kaphat állatokat. A cél sokrétű, de talán a legfontosabb mind közül, hogy újra felélesszék a régi falusi hagyományokat, és így is segítségék az öngondoskodást.

Sándor György ötletgazda, a ZIKA Szövetkezet elnöke azt mondta: ennek az új programnak összetettek a céljai. Van benne oktató-nevelő szándék, és fontos az is, hogy így visszaállítható a falvak régi képe. Utóbbi azért fontos, mert ma már a házaknál nem, vagy csak alig tartanak állatokat. – hangzott el az MR 1 Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az elnök kiemelte még, hogy szerinte ez a pályázat a nyerteseknek jövedelemkiegészítést és állandó munkát, vagy a már meglévő mellé kiegészítő elfoglaltságot biztosíthat.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a kezdeményezés egyik fővédnöke szerint az egyik legfontosabb eredmény az lehet, hogy a nyúltartás olyanoknak is lehetőséget adhat a munka világába való bekapcsolódásra, akik eddig még nem vehettek részt ebben. Hangsúlyozta: nem mi vezetünk be először ilyen, vagy ehhez hasonló rendszert: ez már Ausztriában és Németországban is jól működik.

Szintén a „Nyúlunk a munkáért” fővédnöke V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Ő azt emelte ki, hogy ez a program segíthet a nyerteseknek abban, hogy az öngondoskodás útjára léphessenek. Véleménye szerint a minisztérium feladata nem csak az, hogy jó minőségű élelmiszert juttasson a családok asztalára, hanem az is, hogy a termelésnek és a tenyésztésnek köszönhetően megtartsák a kultúrtájakat és a közösségeket. Az államtitkár szerint az is fontos cél, hogy a most jellemző tömegtermeléssel szemben reális alternatívát mutassanak. Ebben pedig a győztesek, mint leendő kistermelők, fontos szerepet játszhatnak.

A nyertesek megkapják az állatok három hónapra elegendő takarmányadagját, a szükséges oltásokat, gyógyszereket, valamint a ketreceket is. Elhangzott, hogy jövőre a pályázatot már száz falura szeretnék kiterjeszteni.

OrientPress Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr663075946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása