HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.07.15. 00:36 magyarvidék

Új földosztást sürgetnek a gazdák

Örülnek a termelők a földügyi tárgyú törvények módosításának, különösen annak, hogy termőföldet csak bizonyos köröknek lehet ajándékozni. Ez is segít a zsebszerződések, mutyik visszaszorításában. Az állam javára kisajátított föld ugyanakkor nem kerül automatikusan a nemzeti földalapba. A gazdák remélik, mielőbb termőterületekhez jutnak.

Termőföldet csak közeli hozzátartozónak, közalapítványnak, önkormányzatnak, egyháznak és az államnak lehet ajándékozni

 

Elfogadta az Országgyűlés a földügyi tárgyú törvények módosítását, amelynek összességében örülnek a termelők, ám további intézkedéseket várnak a szaktárcától és a parlamenttől. Az egyik módosítás kimondja, hogy a kincstári vagyon része a Nemzeti Földalap, az állam által kisajátított területek ugyanakkor nem kerülnek automatikusan az alapba, csak bizonyos esetekben. Akkor például, ha természetvédelem, vízgazdálkodási beruházás, fenntartható erdőgazdálkodás vagy közérdekű erdőtelepítés a kisajátítás célja. A földalap felett a szakminiszter gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezeten (NFA) keresztül, az államot utóbbi képviseli a peres eljárásokban.

Mint ahogy megírtuk, a földtörvény korábbi módosításával elővásárlási jogot adott az állam az NFA-nak adásvételek esetén. E változtatás egyik nem titkolt célja az volt, hogy a szervezet a vásárlás után a kis- és családi gazdaságoknak adja tovább a területet. A lapunknak nyilatkozó gazdálkodók szerint ebből még alig valósult meg valami, s továbbra is várják, sőt sürgetik, hogy termőterületekhez jussanak, miután a korábbi években erre esélyük sem volt. Az NFA mintegy hatvanötezer hektárnyi rendezetlen tulajdonú termőföld művelésben tartásáról azonban június elején már kötött hasznosítási, megbízási szerződést, a földterületek nagy részét pedig az új birtokpolitikai irányelveknek megfelelően a kis- és közepes gazdálkodók kapták meg művelésre. Igaz, a megkötött megbízási szerződések ideig­lenesek, s október 31-én lejárnak. A gazdálkodók nem értik, miért nem írtak még ki hosszú távú haszonbérleti pályázatokat a megműveletlen földekre, miután a kétmillió hektárra rúgó állami földvagyonból kétszázezer hektárra tehető a rendezetlen tulajdonú, megműveletlen terület.

A termelők örülnek annak a módosításnak, hogy termőföldet csak közeli hozzátartozónak, közalapítványnak, önkormányzatnak, egyháznak és az államnak lehet ajándékozni, s annak is, hogy adott esetben a gazdálkodó testvére is továbbviheti a gazdaságot.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: szeptemberben tárgyalják az új földtörvénycsomag megalkotását.

Szarvas Szilveszter-MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr43068686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása