HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.07.14. 02:52 magyarvidék

Még két napig lehet gyümölcs és kertészeti támogatást kérni

Támogatási kérelmet csemegeszőlő- és gyümölcsültetvények telepítésére, ápolására, öntözésére, tápanyag-utánpótlására, jégháló kiépítésére, támrendszerek korszerűsítésére lehet benyújtani. Egy igénylő legfeljebb 35 millió forintra pályázhat július 15-ig – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe a csemegeszőlő- és gyümölcstermesztők. A támogatási lehetőség lényege, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények létrehozásához, modernizálásához igényelhető forrás. A cél, hogy a meglévő és új telepítésű ültetvények a korszerű gazdálkodás követelményeinek megfeleljenek.

Így például pályázni lehet intenzív ültetvény telepítéséhez és a beruházás befejezéséig történő ápolásához, a termőre fordulástól számítva, tizenkét évnél nem öregebb ültetvény területének növeléséhez, faj- vagy fajtaszerkezetének korszerűsítéséhez vagy megváltoztatásához, technológiai fejlesztéshez, támrendszerének kialakításhoz vagy átalakításához, korona szerkezetének átalakításához, védelmének érdekében jégháló kiépítéséhez, fagyvédelmét szolgáló berendezések beszerzéséhez, kerítésének kialakításához, vagyonvédelmi berendezések beszerzéséhez, továbbá az új ültetvényekre is kiterjedően a támogatott öntözési rendszer kiépítéséhez és tápanyag-utánpótlási rendszer kialakításához.

Fontos, hogy nem vehető igénybe támogatás az ültetvény tőszámának a növeléséhez illetve olyan helyrajzi szám szerint meghatározott területre, amelyre vonatkozóan az igénylő korábban EMVA alapból öntözés, melioráció és területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítmények fejlesztéséhez már támogatásban részesült.

A támogatás igénybevételének a feltétele, hogy a mezőgazdasági üzem mérete a fejlesztés megvalósulásának időtartamát követően érje el legalább a 4 európai méretegységet. Egy ügyfél egy támogatási kérelemben külön-külön és a rendeletben szereplő mindhárom célterületre vonatkozóan is igényelhet támogatást. Ha a támogatási kérelem benyújtásakor a művelésében lévő és a fejlesztéssel bővített ültetvények összes területe meghaladja az 50 hektárt, akkor az ügyfélnek felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel kell rendelkeznie, vagy felsőfokú mezőgazdasági végzettségű személyt kell foglalkoztatnia. Továbbá a pályázatot elutasítják, ha az ügyfélnek a vonatkozó VM rendelet 3. melléklet „A” részére (Szakmai szempontok) kapott pontjai nem érik el a 19 pontot.

A támogatási kérelmet a 2011. évtől évente június 15. és július 15. között lehet benyújtani az MVH által meghatározott formanyomtatványon, MVH lakóhely/székhely szerint illetékes kirendeltségére postai úton egy példányban. Figyelemmel kell lenni a benyújtás során az MVH közleményben felsorolt érdemi vizsgálat nélküli elutasítást jelentő okokra, továbbá a csatolandó mellékletekre (telepítési engedély, blokktérkép, szakmaközi szervezeti igazolás, szaporítóanyag rendelkezésre állásáról szóló igazolás, termőhely alkalmasságról szóló igazolás, végzettséget igazoló dokumentumok másolata, pénzügyi , illetve üzleti terv, stb.)

A támogatás mértéke ügyfelenként legfeljebb 35 millió forint lehet. A rendelet alapján a támogatásban részesülő területekre a kötelező termesztésben tartásig egy alkalommal vehető igénybe támogatás.

A kifizetési kérelmet a támogatásra jogosult ügyfelek, 2012-tõl évente az egységes kérelem keretében május 15-ig nyújthatják be az MVH-hoz, továbbá az egységes kérelemben bejelentett ültetvényekre vonatkozóan november 15.–december 15. további elszámolások nyújthatók be – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.


OrientPress Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr113064833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása