HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.04.12. 01:24 magyarvidék

Társadalmi vitára bocsátották a Nemzeti Vidékstratégiát

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter sajtóközleményben ismertette, hogy a 10 éves Nemzeti Vidékstratégiát társadalmi vitára bocsátja. A Nemzeti Vidékstratégia többek között a A vidéki munkahelyek megőrzését, gyarapítása, a vidéki népesség megtartása, a demográfiai egyensúly helyreállítása, az élelmezési és az élelmiszer-biztonság szavatolását, a kiszolgáltatottság megszüntetését, valamint az agrár- és élelmiszer-gazdaság életképességének növelését, a piaci pozícióinak javítását, a növénytermesztés és az állattartás egyensúlyi arányának helyreállítása tartalmazza.

A stratégia célja, hogy 2020-ig a vidék társadalmi és gazdasági folyamataiban érezhető és látható javulás következzen be. Az agrárstratégia megalkotásával az illetékesek a vidéki Magyarország megújítását kívánják elérni.

Ugyanis a harmadik évezredben a nemzet csak akkor érezheti magát biztonságban, ha tudatosan védi tájainak épségét, lakosait jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel látja el, és természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodik. Emellett az ivóvízbázisok, a talajok, az élővilág és a környezeti állapot megőrzése is nemzetbiztonsági jelentőségű, stratégiai feladat.

A Nemzeti Vidékstratégia hosszú távú jövőképet, világos alapelveket, valamint cselekvési programokat határoz meg a mezőgazdaság, a vidék és a gazdatársadalom újraélesztésére. A stratégia központi, átfogó céljai között a szaktárca külön megemlíti az ivóvízbázisok védelmét, a vízkészletek, a talajok, a természetes élővilág és a tájak megőrzését, a környezetbiztonság növelését, a helyi erőforrásokra és rendszerekre támaszkodó energiaellátást, az energiabiztonságot, a kiszolgáltatottság csökkentését, továbbá a vidéki életminőség javítását, a vidéki gazdaság több lábra állítását, a város és vidéke szoros kapcsolatának helyreállítását.

A most társadalmi vitára bocsátott stratégia helyre kívánja állítani a vidéki élet becsületét és vonzerejét. Ezért a VM arra törekszik, hogy a legszélesebb társadalmi párbeszéd előzze meg a stratégia és az erre épülő sarkalatos kerettörvény elfogadását. Ezért a minisztérium arra kér mindenkit, hogy vegyen részt a vitában, „alkossuk meg együtt a nemzeti érdekeinket szolgáló vidékstratégiánkat, a magyar vidék alkotmányát”. A véleményeket a vidékstrategia@vm.gov.hu e-mail címre várják május 31-ig

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr52819144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása