HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.03.31. 23:10 magyarvidék

2013 végéig 200 milliárd forint áll rendelkezésre az ÚMVP-hez

Az Új Magyarország vidékfejlesztési program (ÚMVP) végrehajtására 2013 végéig mintegy 200 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a vidékfejlesztési jogcímek megvalósítására és a Leader-programban szereplő projektek létrehozására mintegy 60 milliárd forintot lehet költeni .

A mikrovállalkozások tevékenységének fejlesztéséhez 7 milliárd forint támogatásra lehet pályázni már májustól, míg a turisztikai tevékenység ösztönzésére további 4 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre ugyanezen időponttól. A pályázatokat az ötezer lakost nem meghaladó lélekszámú településekről nyújthatják be az igénylők.

A mikrovállalkozások esetében kitétel az is, hogy a pályázók tevékenységében a mezőgazdasági munka 50 százalék alatti legyen. Így a mikrovállalkozások összességében akár 60-65 százalékos támogatottsági szinttel is számolhatnak egy-egy beruházás megvalósításakor. Az elnyerhető maximális támogatás 35 millió forint. A turisztikai vállalkozások esetében pedig szálláshelyek fejlesztésére és a szálláshelyek kínálatához tartozó különféle, így például bor-, lovas vagy gasztronómiai programok megvalósítására lehet pályázni.

A következő időszakban szinte naponta adnak majd át vidéken úgynevezett integrált közösségi és szolgáltató tereket, amelyekből 32 már működik. Az idén várhatóan ennek a tízszerese, azaz 332 kezdi meg működését szerte Magyarországon. Az integrált közösségi és szolgáltató terek létrehozására 25,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Az idén átadandó beruházások összértéke eléri a 14,6 milliárd forintot.

Az integrált közösségi és szolgáltató terek olyan többfunkciós létesítmények, amelyekben helyet kaphatnak például e-Magyarország pontok, könyvtárak és más szolgáltató létesítmények is. Így a vidéki emberek életminősége javulhat ott, ahol ezeket a közösségi helyeket megvalósítják. A Leader-programban a különböző projektek megvalósítására májustól a szaktárca 12 milliárd forint összegű fejlesztési forrást biztosít a helyi közösségeknek, a helyi akciócsoportoknak. A projektek megvalósítására 2013 végéig mintegy 34 milliárd forint áll rendelkezésre. A szaktárca ez év végéig kötelezi a helyi akciócsoportokat arra, hogy egyesületi formában működjenek tovább annak érdekében, hogy ezekhez a helyi szerveződésekhez minden, a helyi fejlesztésekben érintett és érdekelt szereplő csatlakozhasson .

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr32789850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása