HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.10.24. 23:30 magyarvidék

Erősödhetnek a családi gazdaságok

 
Mindegy, hogy ki fia-borja, a szabályokat a haszonbérlőnek be kell tartania

A napokban hirdeti meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az állami termőföldekre vonatkozó földbérleti pályázatokat, amelyek kiírását komoly munka előzte meg. A káosz ugyanis enyhe kifejezés arra, amilyen viszonyokat örökölt az új szervezet az előző kormánytól. Ahogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a napokban mondta: „Az előző három kormány alatt a lenyúlás, a köztörvényes tolvajlás érdekében összekuszálták a földnyilvántartást, a rendet pedig meg kellett teremteni.” Mintegy kétmillió hektárra rúg az állami földvagyon, ebből 925 ezer hektár az erdő, egymillió hektár körüli a szántóföld, a legelő, a szőlő és a gyümöl­csöcs nagysága.

„Összességében mintegy hetvenezer hektár termőföld haszonbérleti pályázatát hirdetjük meg a napokban. A pályázatok törzsét az a hatvanezer hektár teszi ki, amelyet az év elején adtunk bérbe ideiglenesen. Ezek a szerződések a hónap végén járnak le. Ez egészül ki azokkal a területekkel, amelyeknek az év végén jár le a haszonbérleti szerződésük. A pályázati kiírások fokozatosak lesznek, tehát nem egyben zúdítjuk a földpiacra a bérleti lehetőségeket” – mondta lapunknak Sebestyén Róbert, az NFA elnöke. Kiemelte: a haszonbérbe, vagyonkezelésbe adás az állami földek egyik legfontosabb hasznosítási módja, s nyilvános pályáztatás útján, átlátható módon, a földbirtok-politikai irányelveknek megfelelően hajtják végre a területek hasznosítását.

„Óriási munka előzte meg az állami területek rendezését. Két nagy feladata volt a szervezetnek. Egyrészt át kellett vizsgálni a nem jogsze­rűen hasznosított területeket, mivel enélkül többmilliárdos kár keletkezett volna az agráriumban. A támogatásokat ugyanis nem lehetett volna lehívni, s a jogszerűség is erősen vitatható volt. Másrészt tételesen fel kellett mérnünk a földalapba tartozó vagyont. Minden egyes földrészletről tanúsítványt készítettünk, górcső alá vettük a területek fizikai állapotát, a helyszínét, a jogi helyzetét és a hasznosítási formáját, mert ez az alapja a jogszerűségnek, a rendnek” – jelentette ki Sebestyén Róbert.

Az elnök a mostani pályázati kiírásokról elmondta: olyan birtoktestek is bekerülnek a csomagba, amelyeket korábban előnytelenül, tisztességtelenül adott bérbe az állam.

„Néhány kivételtől eltekintve, a földtörvénynek megfelelően húsz évre adjuk bérbe az állami földeket, ugyanakkor komoly feltételekkel. Igen fontos tényező lesz az ár és a birtokpolitikai irányelveknek megfele­lően a családi gazdaságok földínségének csillapítása. A pályázatokkal is növelni kívánjuk az állattartás arányát Magyarországon, így az állattenyésztők, állattartók is előnyt élveznek. A területekre nem helyrajzi számonként, hanem birtoktestenként lehet majd pályázni, amelyek egyesítése szintén nagy munka volt az NFA részéről” – ismertette Sebestyén Róbert. Kiemelte: olyan szerződéseket kötnek majd a pályázatok nyerteseivel, amelyek megszüntetik a korábbi években eluralkodó visszaéléseket. „A földhasználóknak, a nyerteseknek beszámolási kötelezettségük is lesz, az általuk vállalt feltételeket teljesíte­niük kell. Minden esetben ellenőrizzük majd a feltételek betartását, és nagyon szigorúak leszünk. Elképzelhetetlen lesz, hogy valaki valamit megígért, de következmény nélkül aratja le a hasznot, s veri át az államot. A helyzet már most is érdekes. Amióta felállt az új földalapkezelő szervezet, s határozottan fellép, óriási a berzenkedés. Hazánkban még sokan nem szoktak hozzá, hogy az állam mint tulajdonos kéri a maga jussát, vagy éppen rendelkezik a tulajdonáról. Márpedig most ez a helyzet, s nincs apelláta” – fejtette ki az NFA elnöke. A kormány is kifejezte, hogy nemzeti érdek a termőföld, így a szabályok betartatása komoly prioritás. „Mindegy, hogy ki fia-borja a haszonbérlő, az egyetlen szempont az, hogy a szabályok alapján tevékenykedjen a földhasználó. Azt is be szeretnénk vezetni, hogy éves beszámolási kötelezettségük legyen a nyertes pályázóknak. Ha például egy állattenyésztő a pályázatában azt vállalja, hogy három év alatt ötven százalékkal növeli az állatállományát az állami föld hasznosításával, akkor évente be kell mutatnia a teljesítést. Mindez a szerződés részévé válna, így szerződésszegés esetén könnyebb és gyorsabb lehet majd a felbontás” – jelentette ki Sebestyén Róbert. A pályázóknak tehát gazdálkodási tervet is kell majd készíteniük, s szándéknyilatkozatot kell leadniuk.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke hangsúlyozta, a céljuk továbbra is az, hogy földbanki tevékenységet végezzenek, s katalizátorai legyenek a birtokrendezésnek.

 

 

 

Szarvas Szilveszter-MH

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr353327692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása