Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság munkatársai egy soron kívüli monori akcióban 100 kg alapanyagot és terméket foglaltak le egy kínai büfében, amelynek a működését is felfüggesztették.
A vendéglátóhelyen számos hiányosságot tapasztaltak az ellenőrök. A dolgozóknak nem volt egészségkönyvük, a belső tér erősen szennyezett volt, az üzemeltető nem tartotta be az alapvető higiéniás szabályokat. A felhasználásra szánt termékeket szabálytalanul tárolták – nagy mennyiségű szárazáru volt a földön -, illetve a vendéglátóhely belső helyiségeiben alig lehetett mozdulni a különböző eredetű, felhalmozódott hulladékoktól. Az élelmiszerbiztonsági önellenőrző rendszer (HACCP) nyilvántartását nem vezették, és a büfében talált alapanyagok származását sem tudta igazolni az üzemeltető. A létesítményt azonnal felfüggesztették, a hatóság elrendelte a konyha fertőtlenítőszeres nagytakarítását és a HACCP-rendszer átdolgozását.
Mint ismeretes, nemrégiben több tonna azonosíthatatlan, állati és növényi eredetű kínai élelmiszert - gyári csomagolásban, magyar nyelvű címke nélkül – talált a hatóság Kőbányán. A X. kerületi fogás miatt folyamatosan és fokozottan ellenőrzik a kínai büféket.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)