HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.11.16. 00:33 magyarvidék

Csökkentik a gazdák terheit

 Hamarosan új élelmiszer-ipari díjak léphetnek életbe. A tervezett jogszabályváltozások szerint csökkennek az állattartás, a húsipar s a borászat terhei, igazságosabb lesz a díjak megoszlása, arányosabb a teherviselés.

Alacsonyabbak lesznek a húsvizsgálat, az állatszállítás, az állatjelölés díjai

A Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi egyeztetést kezdeményezett az élelmiszerlánc igazgatási és szolgáltatási díjak új szabályozásáról. „Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei. Igazságosabb lesz az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak megoszlása, arányosabb lesz a teherviselés” – jelentette ki Bognár Lajos helyettes államtitkár. Hangsúlyozta: a többi között alacsonyabbak lesznek a húsvizsgálat, az állatszállítás, az állatjelölés díjai, valamint egyes minősítő vizsgálatok és az engedélyeztetés költségei. Az új szabályozás célkitűzése, hogy a költségekből azok a piaci szereplők is részt vállaljanak, akik jelenleg is hatósági felügyelet alatt állnak, de nem fizetnek érte, ezzel egy időben pedig a teherviselésben túlzottan érintett ágazatok költségei csökkenjenek. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésének alapvető célja az is, hogy az élelmiszerlánc egyes szektorainak bevételéhez igazítsák a kiszabott, fizetendő díjtételeket. Az új díjtételrendelet már a jövő év elején megjelenik, így az élelmiszerlánc piaci szereplői hatékonyabban tervezhetik meg a jövő évi költségeiket. A csökkentett díjtételek  2012. július elsejével lépnek hatályba, az első félév nettó árbevételeiből számított élelmiszerlánc-felügyeleti díjat július 31-ig kell befizetni. Azt követően 2012-ben már nem kell többször élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetni.

„A felmérések szerint az emberek több mint kétharmada fontosnak tartja, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek a polcokra. A kereskedelmi láncok megnövekedett szerepe fokozott kockázatot jelent az élelmiszer-biztonságra. Egy-egy élelmiszerbotrány a GDP – százalékokban mérhető – visszaesését is okozhatja. Szerte a világon differenciálódnak a kihívások, új kórokozók, káros adalékanyagok jelennek meg a piacon, így a hazai hatóságnak is lépést kell tartania, fejlesztenie kell. Fel kell lépnie a feketegazdaság, a hamisítás, vagy a bioterrorizmus ellen is” – emelte ki Bognár Lajos. A termékpályák képviselői üdvözlik az új szabályozást, és további módosításokra, egyeztetésre tettek javaslatot, hogy valóban arányos díjtétel struktúra épüljön ki hazánkban.

 

Szarvas Szilveszter-MH

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr993386218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása