HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.10.28. 02:16 magyarvidék

Hatvanezer hektár haszonbérletbe

 Megkezdte a hatvanezer hektár állami földterület haszonbérleti pályázatainak közzétételét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.

A kiírások nyilvánosak, a szervezet a helyben lakó és életvitelszerűen mezőgazdasággal foglalkozó termelőket hozza helyzetbe, s állattartáshoz köti a haszonbérbe adást.  A földhasználóknak beszámolási kötelezettségük lesz, a vállalt feltételeket teljesíteniük kell, amit majd rendszeresen ellenőriznek. 

A kis- és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodás megerősítéséhez ad lehetőséget az állami földek haszonbérletbe adása. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatvanezer hektárra írta ki a pályázatokat. 

„Az intézkedés fontos lépés a birtokpolitikai irányelvek megvalósításához, s ahhoz, hogy megőrizzük közös kincsünket, a földet, és az állam a közjó érdekében használja fel a nemzeti vagyont” – hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és állattartáshoz köti a haszonbérbe adást. A földek hasznosítását nyilvános pályáztatás útján valósítja meg a földalapkezelő.

„A területekre családi gazdálkodók, őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek jelenthetik be igényüket. A pályázók lakhelye, illetve székhelye nem lehet az érintett termőföld húsz kilométeres körzeténél távolabb, és a jelentkezők sem az államtól, sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek összesen ezerkétszáz hektárnál nagyobb területet” – áll a minisztérium közleményében.

A termőföldeket húsz évre kapják haszonbérbe a nyertes pályázók. Az elbírálás során fontos tényező lesz az ár és a családi gazdaságok földínségének csillapítása. Információink szerint az NFA a nyertesekkel olyan szerződéseket köt, amelyek szinte kizárják a visszaélések lehetőségét. A földhasználóknak beszámolási kötelezettségük lesz, a vállalt feltételeket pedig teljesíteniük kell, amit majd rendszeresen ellenőriznek. A pályázatokat a felhívás kifüggesztésétől számított 45. napig kell benyújtani a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megyei területi irodáihoz. Szakemberek szerint fontos, hogy csak az szerezhessen földet hazánkban, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek.

 

Szarvas Szilveszter

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr513335368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása