HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.10.24. 22:30 magyarvidék

A gazdák nem kaphatnak kevesebbet a jelenlegi támogatásnál

 Az Európai Bizottság múlt héten közzétett uniós agrárreform-javaslata azokra az iránymutatásokra támaszkodik, amelyeket az előző félévben soros magyar EU-elnökség jelölt ki a témában – állapította meg Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön, az uniós tagországok mezőgazdasági minisztereinek Luxembourgban rendezett találkozóját követően nyilatkozva.

 

 

Hozzátette: a tagállamok eltérően látják a reformban szereplő kérdéseket, és a brüsszeli javaslat még számos ponton módosításra, kiigazításra szorul. Úgy vélte, hosszú egyeztetés áll a miniszteri tanács előtt a tervezetről. Az interneten is közvetített vitában több felszólaló méltatta a magyar és a jelenlegi elnökség, Lengyelország erőfeszítéseit.

Magyarország továbbra is abban az országcsoportban van, amelynek tagjai elkötelezettek egy erős közös EU-agrárpolitika és a hatékony élelmiszer-termelés mellett – szögezte le a magyar tárcavezető. Megerősítette, hogy Luxembourgban kétoldalú találkozót folytatott francia kollégájával, Bruno Le Maire-rel, akivel egyebek között megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel az agrártámogatások szinten tartásának ügyében.

A magyar álláspontot ismertetve Fazekas Sándor kiemelte annak fontosságát, hogy az agrártámogatások szintje a jövőben is megmaradjon, mondván, a gazdák nem kaphatnak kevesebbet a jelenlegi támogatásnál. Fontosnak mondta a szabályozás egyszerűsítését, továbbá jelezte, hogy Magyarország több ágazati reformjavaslat ügyében is határozott álláspontot képviselt.

A vitában felszólalva a miniszter egyetértett az Európai Bizottsággal abban az elképzelésben, hogy a támogatásra jogosultak kizárólag az aktív gazdák legyenek, akik valós termelőtevékenységet folytatnak. Üdvözölte, hogy a javaslatok kiemelten kezelik a fiatal gazdák és a kisgazdaságok helyzetét, és lehetővé teszik, hogy az ő támogatásukra további forrásokat fordíthasson az EU. Fontosnak mondta Fazekas Sándor azt is, hogy a közvetlen kifizetések tíz százaléka a termeléshez kötötten adható a gazdáknak, így „továbbra is lehetőség nyílik az érzékeny ágazatok támogatására”. Ennek az intézkedésnek azonban rugalmasnak kell lennie, és lehetőséget kell adnia a tagállamoknak arra, hogy figyelembe vegyék nemzeti sajátosságaikat – tette hozzá.

Az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésével kapcsolatban úgy vélte, az egész EU ágazati megítélése, elfogadottsága függ attól, hogy képesek lesznek-e egyszerű megoldásokat találni. A gazdák számára a rendszer jelenleg szinte átláthatatlan, sok odafigyelést és pénzt igényel – fejtette ki. Úgy értékelte, hogy a bizottsági tervezetben javasolt „zöld komponens” nem szolgálja az egyszerűsítést és a költséghatékonyságot. A magyar álláspont szerint az új intézkedések bevezetése nem járhat a gazdák terheinek növelésével. Az egyszerűsítésnek továbbá érvényesülnie kell a vidékfejlesztéshez kapcsolódó ellenőrző és értékesítési rendszerben is.

A vidékfejlesztési források elosztásával kapcsolatban Fazekas Sándor azt hangoztatta, hogy az objektív kritériumok alkalmazása nem okozhat jelentős torzulást. Újraelosztás esetén pedig Magyarország a vidékfejlesztési források csökkentését nem tudja elfogadni.

Az ágazati ügyek közül Fazekas Sándor megemlítette a bortermelést, amelynél Magyarország nem támogatja a korábban meghirdetett telepítési jogok 2015-ös megszüntetését. Ez esetben ugyanis nagyobb tőkeerővel rendelkező, esetleg könnyebb földrajzi adottsággal bíró országok kezdenének hatalmas szőlőtelepítésbe – mondta. A mostani telepítés előnye – a káros hatások mellett –, hogy a minőségi termelés irányában mozdította el a szőlészetet. A zöldség-gyümölcs szektorra vonatkozóan Fazekas Sándor úgy vélte, a termelői csoportok szabályozásának áthelyezése a vidékfejlesztés kategóriájába nem jó megoldás, mert így megszűnik az önálló beruházási támogatásuk, és az ágazat piacszabályozási lehetőségei is csökkennek.

Emlékeztetett a miniszter arra is, hogy Magyarországon a 2006-os uniós reform nagyon jelentős mértékben felszámolta a cukortermelést. A cukorkvótarendszer 2015-ös kivezetését ezért hazánk nem támogatja, hanem annak megtartásával termelésbővülést szeretne elérni, „legalább az önellátási rendszer megteremtéséig”. Megemlítette Fazekas Sándor azt is: Magyarországnak érdeke, hogy az unión kívüli országok viszonylatában megmaradjon az exportvisszatérítés.

A luxemburgi ülés másik pontjaként a miniszterek beszámolót hallgattak meg az Európai Bizottságtól annak az irányelvnek az alkalmazásával kapcsolatban is, amely megtiltja a fel nem javított tyúkketrecek használatát. A jogszabály értelmében a jövő év elejétől már csak az annak megfelelő ketreceket szabad használni a tagországokban. Magyarország most indított egy sokmilliárdos programot a ketrecek cseréjének segítésére – emlékeztetett Fazekas Sándor a sajtónyilatkozatban, hozzátéve, hogy a csatlakozáskor az új tagállamok „örökölték” ezt az irányelvet, hiszen arról még a bővítés előtt döntöttek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a jogszabály betartásával késlekedő országokat vagy termelőket szankcionálnák, akkor az unión kívüli termelők számára nyílna meg az út, márpedig általában ők sem az EU-szabályoknak megfelelő ketreceket alkalmaznak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr763327552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása