HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.08.26. 23:40 magyarvidék

„Lehet a kapott talentumokat a haza javára kamatoztatni”

Halálának 90. évfordulója alkalmából emlékművet állítottak Wekerle Sándornak (1848–1921), Magyarország egykori miniszterelnökének szülővárosában, Móron. Nagy Benedek alkotását pénteken avatta fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Wekerle Sándor „élete és példája bizonysága annak, hogy lehet a kapott talentumokat a haza javára kamatoztatni” – mondta beszédében Semjén Zsolt. A politikus hangsúlyozta, hogy Wekerle Sándor első miniszterelnökségének idején aranyalapúvá tette a magyar nemzeti valutát, s akkor született meg az az első átfogó egyházpolitikai törvény, amelynek „figyelembevétele megkerülhetetlen volt napjaink törvényalkotási munkájában is”.

Wekerle Sándor harmadik miniszterelnöksége, koalíciós kormányzása alatt dolgozták ki azt az adórendszert, amelynek alapelve az egységesítés és az egyenlő teherelosztás volt. Törlesztve az utókor adósságát és megbecsülve az általa végzett heroikus munkát, a kormány „alapot nevezett el” Wekerle Sándorról – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Az avatóünnepség résztvevőit köszöntötte Fenyves Péter (Fidesz), a város polgármestere, Törő Gábor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a Wekerle Emlékbizottság elnöke, s Hunorfi István, a bizottság társelnöke, a kezdeményezés élére álló móri civil szervezet elnöke is. A gránittalapzaton álló, 5,3 méter magas bronz portrészobor felállítása civil kezdeményezés eredménye, 27,5 millió forintból valósult meg. Az összeghez 22 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat, a költségek fennmaradó részét és a Wekerle-emlékév rendezvényeivel kapcsolatos kiadásokat pedig adományokból finanszírozták.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr853182978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása