HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.07.26. 23:05 magyarvidék

Tokaji-csörte: nem akarnak tárgyalni a magyarokkal a szlovákok

A kelet-szlovákiai Tokaj borvidék hét községének képviselői felszólították a pozsonyi kormányt, hogy azonnal zárja le a Magyarországgal folyó tárgyalásokat, és véglegesen jelölje ki a régió határait.

Az ezt követelő petíciót, amelyet az érintettek hétfőn elküldtek Iveta Radicová miniszterelnöknek, illetve a koalíciós pártok vezetőinek, eddig mintegy 1200 személy írta alá – közölte a keddi szlovák sajtó.

„A múltban természetes volt, hogy a magyar féllel folytatott tárgyalásokon a tokaji bortermelők és földtulajdonosok képviselői is részt vettek. A tavalyi kormányváltás óta Simon Zsolt földművelésügyi miniszter nélkülünk tárgyal rólunk” – jelentette ki Pavel Eftimov, a Tokaj szövetség elnöke.

Simon Zsolt a bírálatra nem válaszolt. Szóvivője útján megüzente, hogy a Magyarországgal és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások lezárása előtt bármiféle információ nyilvánosságra hozatala káros lehetne. A szóvivő szerint a szlovákiai tokajit termelők és földtulajdonosok követelései rövidlátóak és Szlovákia számára kedvezőtlenek.

„A tárgyalások folyamatban vannak és folytatódni fognak, mert erre az egész régió fejlődése érdekében szükség van” – mondta Szabó Mónika szóvivő újságíróknak.

Magyarországon a Tokaj borvidék kiterjedése mintegy 12 ezer hektár. Szlovák oldalon jelenleg összesen 980 hektár. A Sme című pozsonyi liberális lap értesülése szerint Simon Zsolt hajlandónak mutatkozik, hogy meghátráljon a magyar követelések előtt és 565,2 hektárra csökkentse a szlovákiai Tokaj borvidék területét. „Felhívásunk nem irányul senki ellen, nem akarunk újabb konfliktust gerjeszteni. Csak azt szeretnénk elérni, hogy a szlovákiai jogi helyzet ugyanolyan legyen, mint Magyarországon, ahol Tokaj borvidék határai nem változnak” – hangoztatta Magda Haburdová, a tokaji kis bortermelők szövetségének elnöke.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr393102762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása