HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.07.15. 00:25 magyarvidék

Kemény büntetésre számíthatnak a GMO-spekulánsok

A magyar szakhatóság a jövőben is fellép a génmódosított vetőmagokkal szemben, a kormányzat kezdeményezi a Büntető törvénykönyv módosítását is. A Magyar Biokultúra Szövetség is a lehető legnagyobb szigort követeli.

A magyar szakhatóság az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is szigorúan fellép a génmódosított (GMO) vetőmagokkal szemben – mondta Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A hatékony fellépés lehetőségét a kormány tovább szélesíti azzal, hogy kezdeményezi a Büntető törvénykönyv módosítását a génszennyezett vetőmagokat forgalmazók szigorú büntethetősége érdekében – tette hozzá. Magyarország számára fontos nemzetstratégiai érték a GMO-mentesség – szögezte le a helyettes államtitkár.

Stratégiai fontosságú

A Magyar Biokultúra Szövetség a GMO-szennyezés kapcsán arra kéri a kormányt, a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy a lehető legnagyobb szigorral járjon el azokkal a személyekkel, vállalkozásokkal, vetőmag-előállítókkal vagy forgalmazó cégekkel szemben, amelyek megpróbálják aláásni az ország hosszú távú érdekeit, és ezzel tönkretenni a magyar mezőgazdasági termékek, alapanyagok megbízhatóságát.

A szövetség MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint stratégiai fontosságú, hogy Magyarország megőrizze GMO-mentességét. Az általános egészségügyi helyzeten kívül ez azért is fontos, mert csak így lehetséges Magyarországon a biztonságos élelmiszert nyújtó és környezetet megóvó ökológiai (bio) gazdálkodás fenntartása és fejlődése.

A Magyar Biokultúra Szövetség továbbra is elkötelezett Magyarország GMO-mentességének megerősítésében, amelyet Európában egyedülálló módon a 2012. január 1-jén életbe lépő új magyar alkotmány is deklarál.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr913068672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása