HTML

Magyar Vidék

Minden ami vidék.

Friss topikok

2011.06.30. 20:26 magyarvidék

Magyar családokon segítene a földtörvény módosítása

A földhöz jutás akadályai sújtják leginkább a családi gazdálkodókat és a fiatal gazdákat – derül ki egy nemrégiben készült felmérésből. A kormány most úgy változtatná meg a földtörvényt, hogy az az állami földek kiadásánál kedvezzen ezeknek a csoportoknak. Kemény politikai küzdelmek és háttértárgyalások árán egy olyan módosításcsomagot sikerülhet elfogadtatnia a kormánytöbbségnek, amely segíti a helyben lakó családi gazdák földhöz juttatását, a fiatal gazdálkodók segítését, illetve az előnytelen haszonbérleti szerződések folytonosságának megszüntetését.


Több ponton módosul a földtörvény – adta hírül a közrádió. A javaslatot több napon keresztül tárgyalta a parlament mezőgazdasági bizottsága. Majd rendkívül komoly politikai csaták és háttértárgyalások után egy olyan módosításcsomagot sikerülhet elfogadtatnia a kormánytöbbségnek, amely segíti a választásokkor meghirdetett célok elérését: a helyben lakó családi gazdák földhöz juttatását, a fiatal gazdálkodók segítését, illetve az előnytelen haszonbérleti szerződések folytonosságának megszüntetését.

A Kossuth Rádiónak Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke beszélt a részletekről. A politikus elmondta, most mintegy 600 ezer hektár termőföldet döntő mértékben nagyüzemi vállalkozások bérelnek, jelentős részben külföldiek. A jelenlegi rendszerben a lejárt bérleti időszakok után az elő-haszonbérleti jog miatt automatikusa újra a mostani bérlők kezére kerülne a föld, a kormány azonban ezt nem szeretné, ezért új, a családi gazdálkodókat és a fiatal gazdák előnyben részesítő sorrendiséget építene ki.

A földek újrapályáztatását a Földalap végezheti majd a saját szempontjai szerint, sőt, lehetnek olyan esetek is, amikor pályáztatás nélkül ad majd ki földeket. Fontos változás lesz még, hogy osztatlan közösségekben megszűnik a tulajdonostársak valamelyikének elővásárlási joga, pontosabban első helyre az állam kerül. Így próbálják feltartóztatni azokat a zsebszerződéseket, ahol a külföldi vevő, vagy gazdasági társaság kisebbségi tulajdonrész megszerzésével, és az elővásárlási jog érvényesítésével kívánt területhez jutni.

Ezek azonban mind-mind csak átmeneti rendelkezések, és igazából annak a 65 ezer hektár állami tulajdonban lévő területnek kiadását segítik, amelyek újraosztása ősszel válik esedékessé. Font Sándor a Hajnal-tájnak elmondta azt is, hogy ha ezen túljutnak, teljesen új földtörvényt alkotnak; amely már a teljes birtokrendezést magában foglalja majd. Ez egyben védeni kívánja a magyar termőföldet a moratórium lejárta után is, tehát egy erős földtörvény megalkotását tűzték ki végső célként, amelynek támogatásához kétharmados parlamenti többséget várnak majd a kormánypárti honatyák.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr43028293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása